KONAČNO DOLIJAO Samir Ćatović nepravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog kriminalne privatizacije “Saniteksa”

 

Kantonalni sud u Bihaću nepravosnažno  je  osudio bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona Samira Ćatovića  na dvije godine zatvora, te bivše članove Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona Mersuda Omerdića i  Hakiju Ibrahimpašića  na po  godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom privatizacije dioničkog društva „Saniteks“ Velika Kladuša.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je optuženima stavilo na teret da su kao  saizvršioci, iskorištavanjem svog službenog položaja drugom pribavili imovinsku korist koja prelazi iznos od 50.000 KM. Optuženima se stavljalo na teret da su u periodu od februara do septembra 2007. godine, i to najprije Omerdić i Ibrahimpašić skupa sa H.Z. (koji je u međuvremenu preminuo) dali saglasnost na aneks ugovora kojim je Udruženje građana za zaštitu dioničara „Saniteks“ d.d. Velika Kladuša kupilo 51 posto državnog kapitala u privrednom društvu „Saniteks“ d.d. Velika Kladuša, a aneks je u ime Agencije za privatizaciju potpisao direktor Ćatović Samir.  Tim je aneksom obaveza novog investicionog ulaganja predviđenog u članu 3. ugovora bez razloga i osnova smanjena sa 4.100.000 KM na 2.700.000 KM, da bi potom, znajući da Udruženje kao kupac 51 posto državnog kapitala nije izvršilo bilo kakva ulaganja u „Saniteks“ d.d., pa čak ni u navedenom smanjenom iznosu Mersud Omerdić  i Ibrahipmašić Hakija Ibrahimpašić , skupa sa H.Z. donijeli odluku kojom se potvrđuje da su ispunjene obaveze iz ugovora, iako nisu bile, nakon čega je  Samir Ćatović proveo tu nezakonitu odluku tako što je izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo obaveze iz predmetnog ugovora odnosno da je okončan postupak privatizacije privrednog društva „Saniteks“ d.d. Na ovaj način je  državni kapital u vrijednosti od 23.580.707 KM prenesen u vlasništvo Udruženja i čime je Udruženje steklo korist u vrijednosti tog državnog kapitala.

Ćatovič je dugo godina bio alfa i omega krajiške Agencije za privatizaciju. Godine 2014. imenovan je za izvršnog direktora federalne Fondacije za održivi razvoj “OdRaz”  u Sarajevu a prije toga je direktorovao u „Balkan Investment banci“ (BIB) AD Banja Luka, filijala u Bihaću, koja je na sumnjiv način kupila „Una banku“ u stečaju. Podršku u ovom usponu imao je, prije svega, u Sanjinu Halimoviću (SDA), federalnom ministru iz Sanskog Mosta, ali i Hamdiji Lipovači (SDP), čiji su pipci umiješani u kriminalnu prodaju „Una banke“. U vrijeme dok je bio na čelu BIB-a u Bihaću, u Sanskom Mostu je u privatnom prostoru porodice ministra Halimovića otvorena ispostava ove banke. Halimović i Ćatović su nerazdvojni posljednjih godina. Još tada se pisalo da Ćatović osim velike imovine  u USK posjeduje vilu u Općini Centar u Sarajevu u čije je renoviranje uloženo 200.000 KM.