REKET U KANTONU Ko je “Novak Đoković” u Direkciji za ceste USK?

 

 

Iako je  nemoguće dobiti bilo kakvu službenu informaciju  javnost u Krajini posljednjih sedmica prepričava tvrdoglavi, uporni i drski pokušaj jednog od uposlenika   Direkcije za ceste Unsko-sanskog kantona  da reketira poduzetnike koji imaju potpisane ugovore  sa Direkcijom. O ovom slučaju upoznata je izvršna i zakonodavna  vlast Kantona, kao i policijske agencije.  Pominju se i konkretna imena. U ovom slučaju  „unutrašnje korupcije“  u Direkciji za ceste moguće je da  je umiješano više lica,  tvrde naši izvori.

Kako saznaje naš portal, za tek potpisane četvorogodišnje  ugovore  traži se unaprijed novac i to 10 posto od  vrijednosti ugovora. Radi se o sumama od više stotina hiljada KM. Modus operandi ucjene ovdašnjih  poduzetnika odvija se na način da se odugovlači ili sprečava isplata završenih situacija i pored činjenice da je nadzorni organ svojim potpisom ovjerio izvršeni posao na određenoj dionici puta. Bezobzirnost “reketa” ogleda se u izmišljenom “nadzoru nad nadzorom”  kao nepremostivim  bedemom, jer u ovoj ustanovi ne postoji nikakav sistem kontrole. Direkcija za ceste (pre)poznata je kako kadrovsko-mešetarska institucija oko  koje vlast “lomi koplja”.

Zbog  tektonskih događaja u formiranju vlasti na USK nakon prošlogodišnjih općih izbora Direkcija  za ceste je neopravdano  već duže vrijeme izvan fokusa javnosti. Ova je kantonalna ustanova jedna  od kadrovskih baza  vlasti  protekle tri decenije a  zbog milionskih budžeta i javnih nabavki platforma sumnjivih muljaža, skandala i svinjarija.

Bastion afera

 

Prije 7 godina pravosnažno je osuđen   na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine bivši direktor  Direkcije Amel Alagić koga je na ovu poziciju lansirao takođe bivši premijer i višestruki osuđenik Hamdija Lipovača. Alagić  je  osuđen jer je na običnu pisanu molbu zaposlio šest lica, među njima i sina bivšeg gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića. Detašman FUP u Bihaću  je tada osim Alagića  sumnjičio  i  članove tadašnjeg upravnog/nadzornog odbora ali kola su se slomila  na Alagiću a jedna od članova pomenutog odbora je   ubrzo postala kantonalna tužiteljica  i još uvijek je na toj poziciji.

 

Amel Alagic, neslavni ex direktor Direkcije cesta USK osuđen na osam (8) mjeseci zatvora - mojusk.ba

Alagić: Lipovačin  kum i direktor , osam mjeseci uvjetne kazne 

U vrijeme dvojice bivših  direktora Adnana Pozderca i v.d. direktora Senada Dizdarića  „pod tepih“   su  gurane nepravilnosti oko realizacije tendera za održavanje regionalnih cesta na području sanske i ključke općine u vrijednosti 1,1 milion KM. Rukovodećim licima je tada sugerirano od strane SDA da „ ne diraju“   firmu „Prijedorputevi“,a na štetu firme „Divel“   kako  bi zadržali svoju poziciju kada SDA preuzme Direkciju.

Od 2014. d 2019. godine u Direkciji za ceste je promijenjeno čak osam direktora   od čega su pet bili vršioci dužnosti.

 

Osmančević:  “Razvalio” Direkciju, uhapšen, osumnjičen, (ras)pušten, opet “vlada”

 

Prije pet godina Direkciju i Kanton potresla je kadrovska afera sa imenovanjem „bankara“ Amira Osmančevića na rukovodeće mjesto koji je da čudo i sablazan bude veće tokom osam sati radnog vremena dva sata radio u Vakufskoj banci a šest sati u Direkciji za ceste, iako interna akta nisu predviđala takvu mogućnost. Za šest  sati rada  u Direkciji Osmančević je imao plaću od 2700 KM , 300 KM više od svojih prethodnika ?!!  Osmančević se odmah počeo baviti sistematizacijom radnih mjesta odnosno pripremama  za „uhljebljavanje“ i broj od 20 zaposlenih planirao je povećati za 13 lica  iako se obim nadležnosti Direkcije smanjio zbog prekategorizacije ceste od Bosanske Otoke do Velike Kladuše. Osmančević je već tada za sebe planirao poziciju pomoćnika/zamjenika  direktora (ako nekada bude smijenjen ili mu istekne mandat).

Osmančević je uhapšen  u ljeto 2020. godine  zbog osnovi sumnje da je direktor u 2019. i 2020. godini, protivno ciljevima i interesima službe, određivao znatno veće procijenjene vrijednosti javnih nabavki za izvođenje građevinskih radova od njihove stvarne vrijednosti, čime je pouzrokovao štetu Direkciji u iznosu razlike stvarne i ugovorene cijene radova. Pričalo  se da je  Osmančević dotadašnje cijene „nadogradio“ za 30 posto.

Direktor Direkcije za ceste USK Amir Osmančević osumnjičen da je pronevjerio 50.000 KM

Istraga protiv njega vodila se zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Bilo mu je zabranjeno obavljanje poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz djelokruga rada njegovog radnog mjesta, zabrana posjećivanja službenih prostorija JU Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona i prilaska istima na udaljenost manju od 50 metara, kao i zabrana sastajanja s određenim osobama.

No, za razliku od spektakularnog hapšenja  vrlo tiho, tačnije potpuno nečujno završena je istraga oko Osmančevića. Kao i u mnogim drugim „značajnim“ predmetima gdje se „vrte“ velike pare, donesena je naredba o nepokretanju istrage, zahvaljujući ,kako saznajemo, vrlo prilagođenom vještačenju građevinske struke. Taj vještak  je „spasio“ Osmančevića a  tužiteljica „nije imala kud“  nego da  odustane od istrage, mada sve „vuče“  na suptilni dogovor zainteresiranih strana. A zainteresirani su bili svi.

 

Krajiški internet portali, miljenici vlasti - NORMALA.ba

 

U ovom trenutku Direkcija  za ceste USK ima v.d.  u liku Armina Aziraja zvanog Pohara, diplomiranog pravnika, koga još zovu i „informatičar“ jer kontrolira portal Krajina.ba  koji je izdašno pomagao bivši premijer Husein Rošić  ( Rošić je kao premijer pomogao ovaj portal  sa 68.000 KM ali  i taj je slučaj  u Tužilaštvu „bunkerisan“). Aziraj  kao i  jedan drugi pravnik  u Direkciji, kao kumovi,  imaju  jake veze u tužilačkoj strukturi Kantona, ako razumijete šta to znači. Zamjenik direktora Direkcije je, pogađate, „bankar“ Amir Osmančević za koga tvrde da je i dalje  „alfa i omega“ Direkcije.  “Ve-de”  i njegov zamjenik  su , izgleda, najbolje što Kanton ima  od rukovodećih lica.  Ko je bolji od njih, recite …