NAKON VIŠEGODIŠNJE ISTRAGE Potvrđena optužnica protiv farmaceutkinje Aide Alagić iz Bihaća

 

 

Vrlo rijetko će se dogoditi da se optuženik “pohvali” potvrđenom optužnicom, no bihaćka farmaceutkinja Aida Alagić tu je  da ruši tabue pa je na svom FB profilu napisala:

” Kantonalni sud  u Bihaću je 1.februara 2023. godine potvrdio optužnicu protiv mene”.

Alagić u svom postu opisuje, po njoj, čudni put optužnice  dug 47 dana, obzirom da je, kako  je napisala podignuta 7.decembra prošle godine.

No, nejasno je  šta u konkretnoj stvari  tih 47 dana znače kada je riječ o sadržaju optužnice.

Po nama-baš ništa.

“Optužnica je vezana za kontrole koje je ZZO USK na čelu sa Alminom Handanagićem provodio tokom 2015., ali i 2019. -ponovno za 2015. ( sad po pravilniku iz 2016) ….?1?!”, napisaće Alagić.

U ostatku FB posta objašnjava čitateljima da  je optužnica produkt njene borbe  i ukazivanja na kriminal u ZZO USK.

Kako  optužnica još nigdje nije objavljena trebalo bi istaći da su novinari  Centra  za istraživačko novinarstvo (CIN ) objavili  još  2015. godine veliko istraživanje o lažnim receptima u Krajini u kome su konstirali  nakon sveobuhvatnog posla  da je najveći broj falsificiranih i prepravljenh recepata  otkriven  u apotekama “Europharm” i “Kovačević”

“Na njima ljekar napiše ime i količinu lijeka, no apotekar u dijelu recepta koji sam popunjava višestruko poveća količinu lijeka. Apoteke potom takve recepte zajedno sa fakturama šalju u Zavod koji redovno plaća za lijekove sa esencijalne liste. Ovako apoteka zarađuje više jer naplaćuje i lijekove koje nije prodala”, napisaće novinar CIN-a  prije skoro osam godina.

Upravo toliko vremena je čekala na potvrdu optužnica protiv Aide Alagić, što bi valjda trebalo da znači da je istraga  bila veoma kompleksna. Tužilaštvo  USK je doista potvrdilo  početkom 2022.godine da će do kraja te godine donijeti tužilačku odluku u  obimnom  po dokumentaciji i  po vremenskom rasponu  dugom krivičnom predmetu.

Ono što je možda  čudno jeste “politika”   /ne)objave potvrđenih optužnica Tužilaštva USK. Neke su za objavu,a neke i  nisu. Teško je prodrijeti do  spoznaje  razloga tužilačkog uma koji selektira  šta će a šta neće biti objavljeno, i zašto je to tako, pogotovo što nema zakonskih ograda (ako napravimo analogiju sa Tužilaštvom BiH)  da se sve potvrđene optužnice objavljuju.  I tu se otvara  prostor  tužilačkog subjektivizma, obzirom da  je veći broj  potvrđenih optužnica objavljen da potcrtaju političkih dimenziju kako slučaja tako i inkriminisanih lica u njima.