NOVI DEBAKL TUŽIOCA TULIĆA Prepolovljena optužnica, Sud pravosnažno vratio BPharmu “otetu” apoteku u Domu zdravlja Bihać, ko će platiti ogromnu štetu BPharmu i JZU Dom zdravlja Bihać?,

Godinama je vodio čudnu istragu i sklapao “retardirani”  kolaž  navodnih inkriminacija vlasnika  “BPharma”.   Sumanuti cilj je bio istjerati  po svaku cijenu Bpharmovu apoteku  iz Doma zdravlja Bihać.

Iskonstruirana je   dugonajavljivana “kvarna” i  nategnuta  optužnica koju je polovinom aprila  sudija za prethodno saslušanje Općinskog  suda u Bihaću na prigovor BPharmovih advokata prepolovio kao avgustovsku lubenicu odbivši prvu i drugu tačku.  

 

Bijedni pokušaj da jedan interni akt sa apsolutnom zakonskom  zastarom od 10 godina progura kao  krunski argument  suspektne optužnice, logikom pravne snage  završio  je krahom.

No, taj je artificijelni i u osnovi sa pravne strane potpuno bezvrijedni papir poslužio  “američkom” tužiocu  da u periodu prije bedaste   optužnice isposluje “kidnapovanje”  apoteke BPharma  u bihaćkoj Poliklinici i uglednoj  kompaniji BPharm  ,a ispostaviće  se danas, i Domu zdravlja Bihać nanese ogromnu materijalnu i mnogu drugu štetu.

Podsjećamo,  na prijedlog tužioca  sud  je donio zabranu poslovnih aktivnosti, prostije zabranu rada Ogranka 1. PZU Bpharm  29.jula 2022.godine.Sud je, uvidjećemo kasnije, bio doveden u zabludu.

Vidjećemo  i  istraživaćemo  u narednom periodu, ali postoje saznanja, čak i osnovana sumnja (izjave) da  su u upravi Doma zdravlja bukvalno “tjerani”  da  prisilno provale u “BPharmovu” apoteku  i preuzmu je  da bi u voluntarističkoj tužilačkoj izvedbi praćenoj svojevrsnim  pravosudnim militarizmom i sijanjem straha u javnosti o svemoći tužioca,   apoteka bila zatvorena ,jer je to odgovaralo ne pravnoj  državi i  pravednom društvu, nego subjektivnoj volji  nekih protagonista sklonih finansiranju skupih putovanja širom svijeta.

Javnost  treba  da zna slijed nedavnih događaja o kojima će svakao biti riječi u narednim sedmicama i  mjesecima.

1.Sudija za prethodno saslušanje je 4.maja ove godine donio rješenje kojim se ukida mjera zabrane rada Ogranka 1. BPharmove apoteke u Domu zdravlja Bihać, jer se  uvjerio da   zabrana rada isposlovana  na osnovu  pravno nevaljanog dokaza koji je “poturio”  tužilac. 

 

 

2. Tužilaštvo  USK je ovo rješenje dobilo 5.maja i imalo je rok od tri dana   da se   eventualno izjasni žalbom ili prihvati utvrđeno stanje.

3.No, “marljivi”  tužilac, razapet  između  “milion “predmeta koje vodi, naprosto   je  zaboravio brojati dane i žalbu podnio kasno. Umjesto najkasnije  8.maja, on ju je podnio 9.maja. To se zove nemar u službi ,  i on  za nemar, naravno, neće odgovarati.

 

 

4. Tročlano krivično vanpretresno vijeće Općinskog suda  Bihać svojim rješenjem od 24.maja  konstatiralo je da je žalba Tužilaštva USK  bila neblagovremena   i  elegantno potvrdilo  rješenje sudije za prethodno saslušanje od 4.maja.

 

5.Tako se sada  Ogranak 1 apoteke  PZU “Bpharm” vraća u poslovni prostor   Doma zdravlja BIhać odakle je istjeran prije 10 mjeseci nečuvenim pravnim manevrom nadobudnog tužioca  koji je manipulirao  internim aktom ove farmaceutske kuće proglasivši ga vjerodostojnim i nepobitnim dokazom navodnog kriminala ( tobože krivotvorena isprava), a ustvari se radilo o pravno besmislenom papiru.

 

Ovaj  a i mnogi  drugi   krivični  predmeti o kojima je nedavno javno sa govornice Skupštine USK  oštro prozborio zastupnik Almin Hopovac (SDP) otvaraju iznova brojna pitanja o selektivnoj pravdi, montiranju i pakovanju optužnica  i ciljanim subjektivno vođenim istragama kao i zanimljivim naredbama o neprovođenju istrage  zbog čega je, nezvanično,  od strane VSTV BiH   traženo izjašnjavanje glavne tužiteljice  šta se događa  u najzapadnijem tužilaštvu  FBH osim što im netragom nestaje novac  kao materijalni dokaz iz trezora  iz više krivičnih predmeta.

 

Isto tako u konkretnom predmetu u vezi “BPharma” vrijedilo bi, recimo, postaviti pitanja  kao što su npr.:

  • Koliko će iznositi nanesena šteta PZU BPharm  zbog nezakonite zabrane rada  Ogranka 1 u trajanju od 10 mjeseci  ( izgubljena dobit, uništavanje  lijekova, narušavanje ugleda…) ?
  • Koliko je nanesena šteta JZU Dom zdravlja BIhać  i ko će je snositi, jer je ova javna ustanova natjerana da počini nezakoniti čin “protjerivanja”   BPharma  ?
  • Zašto je uopće hapšen aktuelni ministar zdravstva i tjeran da  ukine rješenje o radu Ogranka 1,a onda pušten kao da se ništa nije dogodilo?  Šta se htjelo postići javnom kaznom prisilnog privođenja u Tužilaštvo? I šta sada kada se zna da je Ogranak 1. ove apoteke nezakonito spriječen da posluje?
  • Hoće  li neko podnijeti krivičnu prijavu, recimo, protiv nadležnog tužioca za gore navedeni “minuli rad”?