Počeo se prodavati sladoled koji liječi mamurluk

Jedna južnokorejska trgovina izbacila je sendvič-sladoled naziva Gyeondyo koji smanjuje ili čak potpuno uklanja simptome mamurluka.

Gyeondyo bi u prijevodu s korejskog trebalo značiti “izdrži”, što znači da je čak i duhoviti naziv proizvoda u funkciji upućivanja na njegovu (glavnu ili sporednu) namjenu.

Riječ je o sladoledu s okusom grejpa koji sadrži malu količinu voćnog soka od bonbon drveta koje daje plodove poput grožđica, a koje Korejci tradicionalno rabe za liječenje mamurluka već stotinama godina, prenose mediji.

U priopćenju spomenutog lanca trgovina stoji kako “ime sladoleda odražava poteškoće zaposlenika koji moraju na posao nakon burnog noćnog izlaska, kao i pružanje utjehe onima koji moraju doći ranije na posao nakon učestalih noćnih izlazaka”.

Od nevjerice u cijelu priču mogao bi razuvjeriti podatak da je jedno istraživanje objavljeno u Journal od Neuroscience pokazalo kako ekstrakt drveta bonbona zaista smanjuje stupanj intoksikacije kod štakora, a Korejci su, izgleda, odlučili primijeniti na sebi ono što uspješno djeluje na pijanim štakorima.

Dobro je znati i da Južna Koreja nije slučajno mjesto ovakve radnje.

Naime, ta zemlja ima najveću stopu konzumacije alkohola po glavi stanovnika na cijelom azijskom kontinentu. Upravo tako, piju dvostruko više od Rusa. Prosječni Južnokorejac popije 12.3 litre alkohola godišnje. Ne samo to, nego navodno žitelji te zemlje također potroše godišnje oko 126 miliona dolara godišnje na lijekove protiv mamurluka.