Murgetove zdravstvene “reforme”: Zastupnik i Direktor Murić “krade” Bišćanima Bolnicu !?

Ne može  se reći da nije Gladan.

Niti konstatirati da je Sit Svega.

On zna, međutim,  da se Jednom Živi i Grčevito se Bori za Život.

Kao Malo ko od Nas.

Nije  bilo  davno kada je Amir Murić, zastupnik DF-a, a prebjeg iz SDP-a na Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) bezobrazlukom šokirao i kolege i novinare.

Sve pocupkujući do govornice Murić je na opće zaprepaštenje izjavio  kako je  njegovo ministrovanje zdravstvom u mandatu 2011-2014. neponovljiva bajka  uspjeha i nabrojao  set nekakvih reformi u ovom resoru.

O tome Niko Nema Pojma.

Naravno, istina je totalno drugačija.

 

Tadašnjem ministru Muriću  u katastrofalnom požaru izgorjela je CIJELA Kantonalna bolnica (KB)  “Dr.Irfan Ljubijankić” u Bihaću  i to je jedina  “reforma”  u njegovom mandatu koje se  sjećamo.

I to sa jezom.

Zapravo, Cijeli Svijet je svjedočio o ovoj Murgetovoj  Vatrenoj “Reformi”.

Odradio  je  i onu “privatnu reformu”  kada  je supruzi Mirsadi namjestio “posao stoljeća” sa Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK o čemu  smo  detaljno izvijestili javnost.

Iz tih godina prepričava  se zlobna anegdota (šala)  kako je ministar Murić lično organizirao požar u  KB-u kako  bi se svi zadeverali  sa stihijom  da bi on na miru  mogao provesti  papirologiju   oko ukidanja Citologije na KB-u. 

U redu, bilo pa prošlo,   jedna Bolnica manje -više.

Neron je zapalio  cijeli Rim, pa nikom ništa.

Lukava Lija Amir Murić vidio  je da su došla Druga Vremena .

Šef Lipovača zaglavio je  u Pritvor i Murge se od graditelja  pretvorio u  Sabotera i na kraju  u- Izdajnika SDP-a.

Kao  što je Crvenkapa, svaka joj čast , prva otišla u Šumu , Murge  je prvi napustio  Lipovačin Titanik.

Postao je “ugledni” član DF-a , stranke  čiji bi lideri za sedam dana uništili Bila Gejtsa.

I odmah im se lako prilagodio jer je   napravljen  od sličnog materijala.

Postao je i direktor Doma zdravlja u Cazinu,jer to je bio  jedan od uslova da  se priključi DF-u.

Evo  već godinu dana Zastupnik  i Direktor Murić uz  pomoć  beskrupulozne DF-ove mašinerije   “vlada”  resorom zdravstva.

“Uhodi”  aktuelne čelnike u izvršnoj vlasti pogotovo u svom bivšem resoru .

Malo -malo pa upadne u kadar kad se potpisuju kojekakvi akti, sporazumi.

Da  Narod vidi kako je on još uvijek Cvjećka iz Zdravstva.

On sada da se metaforički  izrazimo , krade Bišćanima  Bolnicu  i seli  je u Cazin.

Jedna od većih “krađa” je  Hemodijalizni centar  jer  će sada  umjesto KB-u Federalni ZZO Murićevom Domu zdravlja plaćati usluge   potrošni materijal.

Pa je  tu i Urgentni  centar.

Nedavno  je  potpisao  ugovor o izvodenju radova na uredenju okolisa budućeg Urgentnog i hemodijaliznog centra.

Pare za travu  i ostale sitnice  oko 160.000 KM obezbijedila je Vlada USK i to na inicijativu, pogodite koga- naravno, DF-a.

Izgradnju Hemodijaliznog centra , finansira ZZO USK , iako mu to nije u opisu poslova .

Ne zna se koliko je do sada para sa budžeta ZZO USK prebačeno Murićevoj “Bolnici”  u Cazinu , nezvanično više stotina hiljada.

 

Kažemo, nezvanično jer zvanično od Direktora ZZO USK ne možeš dobiti informaciju iako je riječ o javnoj ustanovi ,a ne nečijoj Ćaćevini.

Kao  što se vidi  iz priloženog, u ovoj novoj Murićevoj “reformi” ,sve “go Cazin”.

Osim Murgeta , Premijer Husein Rošić, Direktor ZZO USK dr. Almin Handanagić, zastupnik DF-a Ekrem Prošić svi su Cazinjani.

Ako  ih pritome razdvaja Stranka , spaja ih Drugi Interes o kome se  javno šuti.

Nezvanično, za Hemodijalizni centar što Roške -što Gustav (Handanagićev nadimak) prebacili su oko 270.000 KM.A traženo je pola miliona KM.

Direktor  Gustav će tako Onkologiju proglasiti  suvišnom za ZZO USK, ali će finansijski izdašno  “servisirati” Murićevu ” reformu” .

“Krađa”  bihaćke Bolnice je i instaliranje Citologije  u Cazinu kod vlastite supruge koja za potrebe KB -a “mlati pare” preko ZZO USK. Ne treba ni pitati  kakav ugovor ima ova ustanova sa Citološkom dijagnostikom Dr. Murić.

Murić će  dok DF “diše”,  grabiti  šakom  i kapom pare iz javnih fondova za svoju “Bolnicu”.  Sređivanje kotlovnice sa dvije peći, ambulanta u Tržačkoj Rašteli, RTG kabinet, utopljavanje stare zgrade . Projekti niču kao  gljive poslije kiše.

Za to vrijeme, npr.  Dom zdravlja u Bihaću propada li propada.

To je jedan ogromni betonski mastodont koji  propada  zbog  “zuba vremena”.  I ustanova  u koju je DF voljom svojih moćnika “nagurao” brat-bratu barem 20  novouposlenih  koji se sudaraju  po katakombama  ove ustanove, jer su  primljeni  kao stranačka bofl-roba.

 

Za razliku od Murićeve  cazinske “Bolnice”, bihaćki  Dom zdravlja ne može  dobiti prijeko potrebnih 50.000 KM za utopljavanje  iako  je taj projekat prošao procedure. Igrom slučaja, kad nešto  hoće resor finansija  u Vladi USK drži  cazinski kadar iz DF-a Zlatka Šepić.

 

Zapelo  “negdje ” a  biće  u Činjenici   da je  v.d. direktorica Anela Kasumović -Softić odbila razne  nečasne  ultimatume DF-ovog trijumvirata – Hodže, Murgeta i Maršala.