SLUČAJ “TEGELTIJA”  |  Edin Šarčević o stavu Naše stranke: Intervencija OSCE-a može dovesti do suspenzije VSTV-a

Ujedno Šarčević je i naglasio da ne može shvatiti zašto se ovakvi zahtjevi dovode u pitanju u javnosti.

Naime, Klix.ba jučer je objavio analitički tekst u kojem smo potpuno zasnovano na činjenicama naveli da nije jasno na čemu u ovoj političkoj stranci temelje svoje zahtjeve kada se u detaljnom i jasnom opisu Misije OSCE-a u BiH nigdje ne navodi nadležnost niti mogućnost u okviru svojih ovlaštenja da smjenjuju ili imenuju bilo kakvu upravu VSTV-a.

Šarćević smatra da je poziv da OSCE uvede privremenu upravu VSTV-a utemeljen kao poziv na intervenciju OSCE-a koja bi eventualno mogla voditi suspenziji sadašnjeg VSTV-a kako bi se objektivno provela istraga i utvrdila odgovornost predsjednika, predsjedništva i cijelog VSTV-a.

Edin Šarčević o stavu Naše stranke: Intervencija OSCE-a može dovesti do suspenzije VSTV-a
“Kao i Naša stranka, mišljenja sam da je zbog blokade domaćih mehanizama optimalna intervencija OSCE-a zbog toga što ono nadgleda i prati rad pravosuđa i upravo se u toj činjenici nalazi racio zahtjev da se OSCE kao neutralan i kompetentan ”kontrolor” umiješa u izvanrednoj i dramatičnoj situaciji u kojoj očigledno kršenje propisa VSTV prevodi u vrlinu pravosuđa”, rekao je on.

U Aneksu 6 je, navodi, zapečaćen dogovor Federacije BiH, Republike BiH i Republike Srpske da će poštovati ljudska prava.

U općim odredbama trećeg poglavlja je, kaže, ugovoreno da će OSCE misiji obezbijediti pune i efikasne olakšice i pristup u nadgledanju situacije s ljudskim pravima.

“Nadgledanje i zaštita ljudskih prava ne znači distanciran odnos prema uočenim kršenjima. To ne podrazumijeva samo pisanje izvještaja kojima se zadovoljava forma internacionalnog angažmana, ali se ne dira u sam prekršaj. Mora biti riječi o proaktivnom odnosu koji podrazumijeva i konkretno djelovanje OSCE-a. Mišljenja sam da u ovaj mehanizam treba uračunati i mjere koje bi mogle voditi neutralizaciji sadašnjeg rukovodstva VSTV-a, dakle neku formu suspenzije rukovodstva kako bi se bez smetnji provela istraga i utvrdili tipovi odgovornosti i sankcije predsjednika VSTV-a. U tom smislu je zahtjev za privremenom upravom NS-a utemeljen i opravdan”, naveo je Šarčević.

Klix.ba