INTERVJU // Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine USK: SBB je faktor stabilnosti u USK

Agan Bunić (SBB), predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona govorio je za naš portal o trenutnoj političkoj situaciji u Unsko-sanskom kantonu, radu zakonodavne i izvršne vlasti, planovima, opširnije u nastavku teksta …

Gospodine Buniću aktuelna većina u Skupštini funkcioniše, bez obzira na pritiske, stalne najeve nove skupštinske većine, je li SBB ostaje dio ove većine?

Smatram da međustranački dogovor političkih subjekata koji čine aktuelnu većinu trenutno funkcioniše, da imamo primjetan i kokretan rad Skupštine. Sve aktivnosti na nivou međustranačkog dogovora se odvijaju po predviđenoj dinamici. Istina je, postoje određeni pritisci, svakave vrste, ali trenutno ne daju nikakve rezultate. Nekima strankama treba još vremena da se naviknu na opoziciono djelovanje, ali razumijem ih, jer su bukvalno privatizirali sve javne resurese u proteklih dvadeset godina. SBB se pokazao u proteklih pola godine kao faktor stabilnosti kantonalne vlasti, takav odnos Kluba zastupnika SBB-a će ostati i u narednom periodu. Zahtjevi SBB-a su jasni, prioritet politička stabilnost, budžetska stabilnost i kontrola potrošnje javnih sredstava, više investicija sa viših nivoa vlasti, bolji privredni ambijent, bolji status svih zaposlenika na području kantona, popravljanje statusa naših boraca i njihovih porodica, uvođenje dječijeg doplatka i slične konkretne mjere koje će građani kantona osjetiti, ko je spreman rješavati ove životne probleme građana USK-a, Klub zastupnika SBB-a će mu biti partner u vlasti.
Kako ocjenjujete dosadašnji rad Vlade USK-a?
Jedno zaista teško stanje je zatečeno, po svim resorima, ogroman budžeski deficit, samo problem za problemom izlazi na vidjelo.Primjetne su pozitivne promjene, više energije, rada, inicijativa od strane aktuelne Vlade na čelu sa premijerom Ružnićem. Mislim da puno više rade nego što to prezentiraju javnosti. Pojedini resori i ministri ne rade punim kapacitetom , mislim da im treba još vremna, ali će morati pojačati aktivnosti na provođenju zacrtanih planova i programa. U pojedinim ministarstvima i ustanovama imamo ogromnu opstrukciju uposlenika, što nije dobro, jer zaposlenici moraju raditi svoj posao u skladu sa zakonom a ne nikako po političkim instrukcijama. Rad Vlade je otežan migrantskom krizom od prvog dana, konstantan je pritisak sindikata, ponekad neopravdan. Sindikatima se rješavaju zahtjevi, Vlada koliko može izmiruje ranije nastale obaveza prema budžetskim korisnicima, ali o tome niko ne priča. Od sindikata se očekuje podrška u reformama koje smo započeli, očekujemo malo razumijevanja stanja koje smo zatekli i koje ne možemo preko noći rješti. U ovakvim okolnostima Vlada bilježi zavidne rezultate, ali može i bolje, primjer nam trebaju biti oni koji su bolji od nas, jer nije teško u ovom trenutku biti uspješniji od onih koji su ranije bili.
Ministar iz SBB-a je na čelu ministarstva za pitanja boraca, kakvo je stanje u tom resoru?

Pa vidite u proteklom periodu su se funkcioneri zaklinjali u boračku populaciju, svaku priliku koristili da kažu kako te kategorije zaslužuju punu pažnju vlasti, uglavnom sve najbolje o njima su pričali, ali puno toga ostane samo na riječima. S druge strane, naši borci čekaju ostarivanje prava po nekoliko godina, neki čak i umru a ne ostavre svoje pravo, kao što je priključak vode, struje, pretvorba poljoprivrednog zemljišta, naknade na ime izgradnje kuće i sva druga prava koja im je zakon dao. U ministarstvu smo zatekli oko 4 miliona neizmirenih obaveza, to je ono što nije dobro. Gledaćemo u narednom periodu da izmirimo te obaveza, te da rješavamo tekuće obaveza ministarstva. Ministar Zulić dobro radi svoj posao, odlično razumije problematiku jer je i sam pripadnik te populacije, očekujemo da će prije svega izmiriti naslijeđene obaveze, te uraditi projekte koji se nisu uradili u proteklih 20 godina. U tim poslovima očekujemo razumijevanje kompletne Vlade i Skupštine, jer te obaveze i dug prema borcima i njihovim porodicama moramo što prije izmiriti.

Aktuelna je priča oko izgrednje cestovne infrastrukture na području kantona, koliko su realne najave o većim radovima.

Primjetne su pojačane aktivnosti, posebno Direkcije cesta USK-a, vidimo ovih dana radove na području svih gradova i općina koje imaju regionalne ceste, koje su u nadležnosti kantonalne direkcije. Interes aktuelne vlasti je više investicija u ceste, koje su u lošem stanju, godišnje trošenje dostupnih sredstava, a ne da se jedna te ista sredstva obećavaju i planiraju po nekoliko godina. U narednom periodu prioritet će biti one regionalne ceste koje su godinama zapostavljene, o kojima se pričalo samo pred izbore. Lično mi je žao što nas nisu pustili da završimo Bužimsku zaobilaznicu, jer smo taj posao mogli završiti u naredne dvije godine. Bili smo planirali sredstva za završetak eksproprijacije i za dio izgradnje treće faze, s tim da bi sve završili naredne godine. Za mjesec-dva cesta kroz Bužim će biti magistralna, te će kao takva biti briga federalne direkcije, te očekujem da će se više sredstava ulagati u njenu modernizaciju, od Bosanske Otoke, preko Bužima do Velike Kladuše, jer to je jedna od nalošijih cesta na području USK-a. Ovih dana radimo neke hitne intervencije, da bar malo popravimo stanje, to je ono što možemo u ovom trenutku, kako ne bi ostala neutrošena sredstva koja smo ranije planirali. Prekategorizacija je ranije završena, najmanje zasluga u tom procesu ima aktuelni načelnik Bužima koji je samo uslikao se na završetku tog procesa, kojeg ovom prilikom pozivam da se bavi izgradnjom lokalne i nekategorisane putne mreže, dok u potpunosti ne shvati ko i kako gradi regionalne i magistralne ceste, jer građani to od njega očekuju i već imaju spremna vlastita sredstva.

Što se tiče federalnih sredstava za ceste, ne možemo biti zadovoljni iznosom, ali evo hvala svima koji obezbjede i ove skromnije iznose. Prenose se i planiraju iz godine u godinu jedna te ista sredstva, pa na kraju zbirno dobijemo oko 20 miliona investicija. Ali u tim investicijama imamo samo dvije od 3-4 milina KM, ostalo je sitnije. Mi hoćemo ozbiljnije investicije, one od preko 100 milina KM, takve investicije ću javno pohvaliti, bez obzira ko ih obezbjedi. Cesta preko Srbljanskog platoa prema Bosanskoj Krupi čeka 20 godina, a jedini razlog što treba obezbjediti oko 50 miliona KM da se ista završi, da ne govorimo o obilaznicama oko gradova Bihać i Cazin. Poređenja radi, samo jedna sarajevska zaobilaznica, trasferzala ili kružni tok je koštala više nego što je u krajiške ceste federacija uložila u proteklih 20 godina, a moramo znati da kredite države i federacije vraćaju i Krajišnici.

Kakvo je stanje u redovima SBB-a na području kantona, kakvi su planovi za naredni period?

Klub zastupnika SBB-a je jedinstven kada je u pitanje provođenje politike SBB-a, učešća u vlasti, vjerujem da će tako ostati do kraja mandata. Sve aktivnosti oko budućeg djelovanja ćemo i dalje koordinirati s predsjednikom Radončićem.. Očekujem više rada Saveza, više aktivnosti na terenu, jer SBB je trenutno jedina alternativa kao ozbiljna, odgovorna i dugoročna državna i nacinalna politika. Pozicije SBB-a u Krajini nisu nikad bile bolje, te uz učešće u vlasti na višim nivoima očekujemo njegovo jačanje. U narednom periodu treba uraditi sve da jačamo Savez, da damo priliku novim ljudima, da vratimo u redove Saveza one koji su iz ovih i onih razloga isti napustili. Puno je posla pred nama na tom organizacijskom i kadrovskom jačanju.

Dolazite iz najmlađe lokalne zajdnice na području kantona, iz Bužima, tamo su nedavno održani prijevremeni lokalni izbori, kako vidite tamošnje stanje, obzirom da ste jedan mandat bili na čelu općine Bužim?

Općina Bužim je u jednoj teškoj situaciji, stalne političke promjene, česti izbori za načelnika nisu donijeli ništa dobro, sve je stalo od 2016. godine, nismo sebi smjeli dozvoliti takvo stanje. Bužimu trebaju svi, svaku investiciju sa bilokojeg nivoa treba pozdraviti, javno pohvaliti, a mi imamo situaciju da aktuelni načelnik proziva one koji žele pomoći Bužimu, bez poznavanja osnovnih postulata funkcioniranja vlasti i šta je čija nadležnost i posao. Načelnik treba raditi svoj posao, biti svagdje i sa svima koji mogu pomoći Bužimu, pustiti Općinsko vijeće da radi svoj posao a ne blokirati ih, od uzurpacije kancelarija, čudnog nestanka pečata, nedolaska na sjednice vijeća, do blokade isplate naknada i paušala izabranim vijećnicima, takvo ponašanje nanosi nesagledivu štetu Bužimu. Lično i kao kantonalni zastupnik se stavljam na raspolaganje svome Bužimu, institucijama općine, da uradimo nešto od čega će građani imati koristi, ali Općina Bužim mora znati šta hoće, šta je realno i moguće da se uradi, te da svoj dio posla ne prebacuje ni na koga drugoga. Klub vijećnika SBB-a će u narednom periodu definirati svoj status u Općinskom vijeću, na stranačkom organu ćemo razmotriti pravce djelovanja u trenutnoj poziciji.a/

(usn.b