KRIMINAL U KRAJIŠKOM ZDRAVSTVU Za pola godine domovi zdravlja preko uvećavanja faktura za prijevoz pacijenata van kantona ukrali od ZZO USK 608.000 KM!?

Za šest mjeseci ove godine, od 1. januara do 30. juna  krajiški domovi zdravlja ukrali su od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)  Unsko-sanskog kantona (USK) 608. 707 KM  tako što su  pravili kriminal sa putnim nalozima  za prijevoz  bolesnika u zdravstvene ustanove  van kantona.

Ovu informaciju je potvrdio direktor ZZO USK Elvedin Sedić koji je prije dva mjeseca  po saznjanjima o nezakonitoj praksi izdao nalog za vanrednu kontrolu  domova zdravlja.

Na temelju provedene kontrole, a uvidom u putne naloge vozača koji su izvršili prijevoz pacijenata po odobrenju komisija Zavoda utvrđeno je da su kontrolisani subjekti fakturisali znatno više od stvarno pređenih kilometara, te na taj način neosnovano uvećavali fakture i tako oštetili ZZO USK u periodu od 01.01.2019. do 30.06.2019. za ukupno 608.707,42 KM – izjavio  je za naš portal direktor ZZO USK. Domovi zdravlja su  krali ova sredstva tako što su jednim medicinskim vozilom vozili tri -četiri pacijenta, a ZZO USK fakturisali tri-četiri   vožnje, dakle tri odnosno četiri puta uvećavali iznose.

 

Kako saznaje  naš portal najviše  sredstava preko putnih naloga , oko 160.000 KM  prisvojio je Dom zdravlja Bihać,  te Dom zdravlja Cazin  oko 150.000 KM.

Po Sedićevim riječima, postupak kontrole formalno još nije okončan, jer su nakon dostavljanja izvještaja tražena izjašnjenja  svih domova zdravlja na dostavljene izvještaje o provedenoj kontroli. Nakon dostavljanja izjašnjenja šef odjeljenja kontrole će direktoru Zavoda predložiti izricanje mjere.

Direktor Sedić ističe kako  će  od domova zdravlja tražiti da Zavodu  namire sredstva koja su neosnovano fakturisana u proteklom periodu.

Inače, Tužilaštvo  USK  je izdalo naredbu o provođenju istrage i MUP USK trenutno provodi određene istražne radnje. U tom kontekstu MUP USK je tražio dostavljanje određene dokumentacije koja je bila predmet  navedenih kontrola.