TRAŽE VANREDNU SJEDNICU Jedanaest zastupnika SDA, DF-a i POMAK-a traže raspravu zbog velikog broja novouposlenih na teret budžeta USK

Jedanaest zastupnika Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) , 9 iz SDA te Zikrija Duraković iz POMAK-a i Ekrem Prošić iz DF-a uputili su danas zahtjev zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine USK Razimu Halkiću (SDP) za sazivanje vanredne sjednice Skupštine USK.

Tema bi bla zapošljavanje u kantonalnim organima uprave  i upravnim organizacijama, javnim ustanovama i preduzećima u 2019. godini čiji je osnivač USK.

Potpisnici zahtjeva navode da je, odgovarajući na zastupničko pitanje Zikrije Durakovića, Porezna uprava FBiH-Kantonalni ured Bihać dostavila zastupnicima informaciju o broju novouposlenih lica u prvih 10 mjeseci tekuće godine u kantonalne organe uprave i institucije čiji je osnivač Unsko-sanski kanton. U informaciji se navodi da je u navedenom periodu radno angažirano ukupno 750 lica, od čega su 523 prijave na obrascu JS 3100 (broj prijavljenih radnika, odnosno zasnovanih radnih odnosa), a 227 prijava na obrascu JS 3120 (registrirani ugovori o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa).

-I na osnovu površne analize može se zaključiti da je ovakav nivo zapošljavanja drastično veći u odnosu na proteklih 10 godina i da ima jasne političke konotacije. Postoje ozbiljne indicije da se ovakvim enormnim zapošljavanjem na teret budžeta osiguravala podrška Vladi USK među pojedinim skupštinskim poslanicima. Pored toga, u ovom trenutku je aktuelno nekoliko desetina konkursa koji će rapidno povećati broj zaposlenih. Kod raspisivanja jednog broja konkursa nisu ispoštovane zakonske procedure i podzakonski akti koji predviđaju dostavljanje uvjerenja o nekažnjavanju-stoji u zahtjevu.