Potvrđena optužnica protiv komandira Policijske stanice Cazin zbog zloupotrebe položaja i lažnog prijavljivanja

 

 Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv komandira Policijske stanice Cazin Ljubijankić Saida (51) iz Cazina zbog krivičnih djela – zloupotreba položaja ili ovlaštenja i lažno prijavljivanje.

Osnovano se sumnja da je Ljubijankić Said od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je dana 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K.P. zbog krivičnog djela – Ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja na način da je prvo, dana 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za licem K.P. s nalogom da se isti hapsi bez postojanja zakonskih razloga za lišenje slobode u vidu postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i pritvorskih razloga, te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koji se u konsultacijama sa postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela kao jedini ovlašten subjekt u istrazi da cijeni postojanje obilježja krivičnog djela i rukovodi radnjama ovlaštenih službenih osoba u istrazi, pa su unatoč tome, postupajući po protivpravnom nalogu Policijske stanice Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, pripadnici Granične policije BiH dana 12. juna 2020. godine u 16.00 sati, na MGP Velika Kladuša, lišili slobode K.P. zbog krivičnog djela – Ugrožavanje sigurnosti, koje lice je istog dana u 17.20 sati, predan ovlaštenim službenim licima i koji je tu protivpravno zadržan do dana 13. juna 2020. godine do 11.00 sati, u kojem periodu je ispitan od strane dežurnog istražitelja, te potom i kriminalistički obrađen, a o kojim razlozima i vremenu oduzimanja slobode K.P. nije obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Drugom tačkom optužnice optuženom Ljubijankić Saidu je stavljeno na teret postojanje osnovane sumnje da je u periodu od 16. juna do 18. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, iako je bio svjestan svih gore navedenih činjenica i uz prethodno upozorenje istražitelja da u radnjama prijavljenog nema krivičnog djela što je prethodno utvrdio i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona kao jedini ovlašten da konstatira isto, usmeno naredio da se o predmetnom događaju sačini izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv K.P. zbog krivičnog djela – Ugrožavanje sigurnosti koje je navodno počinjeno na njegovu štetu, te da se tako sačinjen izvještaj dostavi njemu na pregled, pa nakon što je dežurni inspektor tako postupio i sačinio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, isti je dostavio komadiru Ljubijankić Saidu na upoznavanje, a koji izvještaj s prilozima je dana 23. juna 2020. godine dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona na daljnje postupanje, čime je K.P. službeno prijavljen zbog krivičnog djela – Ugrožavanje sigurnosti.

Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je salušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu.

(Saopćenje Kantonalnog tužilaštva USK)

Napomena: Potvrđena optužnica ne znači da je  optuženo lice odgovorno za počinjenje krivičnog djela