1.

Ponovljeni izbori u Doboju, održani 21.02.2021. godine, njihovi rezultati, svjedočanstvo su bahate, bezobrazne, drske i, što je najgore, potpuno nepotrebne krađe glasova u tom gradu, koju je počinio tamošnji SNSD 15.11.2020. godine.

2.

Istovremeno, oni su pokazatelj prezira SNSD-a prema građanima Doboja, ali i prezira Borisa Jerinića i Sanje Vulić i prema građanima, kao i prema stranačkim kolegama koje su teško ponizili, ubacujući glasove za nju, njega i SNSD.

3.

Riječ je o cca 15.000 glasova koji je SNSD nezakonito ubacio u novembru prošle godine da bi povećao svoj rezultat, kao i rezultat Jerinića i Vulićeve.

Svi ostali članovi te stranke su bili mnogo manje bitni.

4.

Februarski izbori jesu realna slika političke situacije u tom gradu: SNSD kontroliše cca 12.000 glasača i sve su ih izveli na birališta; Ostale stranke su tu gdje jesu: SP je zabilježio mali pad; PDP mali rast; SDS je, trenutno, sa novembarskih 1,2%, u februaru stigao na 3,2 posto i, po svemu sudeći će osvojiti jedno odborničko mjesto. U novembru nisu imali nijedno.

5.

U novembru je SNSD “osvojio” čak 25.739 glasova (preko 13.000 više nego u februaru), što nije realno, niti tačno i svjedoči o ubacivanju listića u kutije i prije glasanja.

Jednostavnije rečeno, “izlaznost” u novembru prošle godine je bila “nabildana” unaprijed ubačenim listićima (sa glasovima za SNSD, Jerinića i Vulićku) u kutije (najmanje 15.000 nezakonito ubačenih listića) i nije odraz stvarne izlaznosti, za razliku od februara.

6.

Sa aspekta februarskih izbora, SNSD, Jerinić i Vulićeva su doživjeli ogroman pad u odnosu na novembarske; Za samo tri mjeseca izgubili su (kako ko od njih) između 13 i 17 hiljada glasova.

7.

Iako je SNSD u februaru  pobijedio, Jerinić ostao gradonačelnik, Vulićeva i dalje prva na listi za odbornike (sa oko17.000 manje glasova nego u novembru prošle godine), potvrdili su najveću pljačku izborne volje građana u BiH. I morali bi odgovorni za ta nedjela odgovarati krivično.

8.

Ukoliko se dozvoli da prođu bez krivičnih sankcija, onda će se pljačka na izborima nastaviti (i u drugim mjestima) i, samim tim, oni neće ni imati smisla.

9.

Neophodno je izmijeniti i Izborni zakon i uspostaviti takva pravila u kojima je nemoguće oteti 15.000 glasova i dozvoliti kriminalcima da ponište izbornu volju građana.

10.

Nema dileme da su ti Kriminalci iz redova SNSD-a i da su oni pokrali bahato izbore u novembru,

1.

U februaru su poniženi, uprkos pobjedi, jer se pokazalo o kakvoj bagri se radi, a najponiženija je Sanja Vulić, koja je osvojila čak 17.000 direktnih glasova manje na ponovljenim, nego na pokradenim novembarskim izborima.

12.

Bitno je primijetiti da se broj glasova koje su izgubili za tri mjeseca SNSD, Jerinić i Vulićeva gotovo pa poklapa, što ukazuje da su oni ubačeni i na njima zaokružena samo imena Jerinića, odnosno stranke i Vulićeve.

13.

Na taj način oni nisu samo izvršili prevaru gigantskih razmjera na izborima, već je Vulićeva teško ponizila stranačke kolege otimajući im glasove i, na taj način, pokazala otvoren prezir prezir prema njima, iako je ona ta koja je, nakon svega, najprezrenija. I prezir prema toj Spodobi će tek da raste, jer ništa bolje nije ni zaslužila; Dapače!

14.

SNSD je u novembru imao namjeru da bahato, nasilno, javno i brutalno ponizi političke protivnike, da bi u februaru ponizili sami sebe. Na čelu sa Jerinićem i Vulićevom, koji su svojim rezultatima pokazali obim i veličinu izborne krađe u novembru.

15.

U novembru je Jerinić navodno osvojio nešto manje od 35.000 glasova (82,43%).

U februaru je dobio oko 20.000 glasova, odnosno 15.000 glasova manje (67,46%)

16.

Njegovi tadašnji, a i sadašnji protivnici u trci za gradonačelnika, u novembru su osvojili: Srđan Todorović 5.461 glas (12,93 %), da bi u februaru osvojio 4.787 (16,2%), dok je Cvijan Filipović u novembru osvojio 2.016 glasova (4,88 %), da bi u februaru za njega glasalo 4.787 birača (16,32 posto).

I Todorović i Filipović su osvojili značajno više procenata u februaru nego u novembru prošle godine, posebno kandidat SDS-a.

17.

Vulićka je u novembru “osvojila” 22.114 glasova (87,07%).

U februaru doživjela pravi slom i osvojila 4.782 glasa (40,97%), odnosno cca 17.000 manje.

Vulićka, Nova Vladarka Doboja, pokazala se kao Velika Gangsterka Doboja, bez ikakvih skrupula i morala, koja zaslužuje najdublji prezir i ništa više od toga.

18.

Opozicija nije postigla mnogo u osvajanju glasova, ali je njihov najveći uspjeh ponavljanje izbora u Doboju koji su dokazali da se u novemrbu desila krađa glasova ogromnih razmjera. Dokazali su i da su SNSD, Jerinić i Vulićeva direktni akteri poništenja izborne volje građana. To jeste veliki uspjeh. Sve ostalo je mikronski.

19.

Što se SDS-a tiče, stranke koja je decenijama dominirala Dobojem, dok Obren Petrović nije preveo gotovo kompletno članstvo u SNSD-e, uspjeli su da na februarskim izborima pokažu da nisu skroz nestali. Iako ih od toga i dalje dijeli samo “oštrica noža”.

20.

Najzaslužniji za to su Milan Radović (šta god potpisnik ovih redova mislio o njemu), Milan Miličević, Darko Babalj (šta god potpisnik ovih redova mislio i o njemu) i Nebojša Vukanović (nije član SDS-a, ali im je mnogo pomogao), koji su za samo sedam dana kampanje udahnuli bar malo života do tada mrtvoj političkoj partiji.  I spasili je od potpunog potopa i definitivnog nestanka.

21.

Problem je što SDS, kao stranka, nije više pomogao u Doboju, a nekoliko dolazaka sa strane kako bi se slikali za FB naloge nije pomoć već pozerstvo.

Sam Vukanović je dolazio u Doboj četiri puta, a “zvijezde” SDS-a jednom ili nijednom. Nastave li u tom smjeru, brzo će zgasnuti zauvijek.

22.

Ukoliko SDS želi da opstane, ne samo u Doboju, već kao stranka uopšte, mora korjenito promijeniti način djelovanja na terenu i u odnosima sa javnošću. Kabinetski rad, koji je već godinama stereotip djelovanja stranke, vodi ih direktno u dalje komadanje i potpuni nestanak.

23.

PDP jeste napravio pomak naprijed, ali imali su prostora da on bude veći; I kod njih je paradiranje u Doboju bilo važnije od stvarne bitke za taj Grad i što bolji rezultat. (nastaviće se)