TEŠKA SLIKA TURIZMA Izgubljena sezona u Međugorju: Iako boravi 20 hiljada ljudi, pola kapaciteta je prazno

U Međugorju gdje se održava Međunarodni festival mladih Mladifest od 1.do 6. augusta svakodnevno boravi oko 20 hiljada ljudi, ali se to ne odražava na popravak turističke sezone koja je sudeći prema stanju na terenu izgubljena i ove godine.

Predsjednik Udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju Davor Ljubić za naš portal kaže kako je u Međugorju pola kapaciteta prazno uprkos činjenici da se održava festival koji okuplja mlade iz oko 80 zemalja svijeta.

“Iz većine zemalja koje su se predstavile na ovogodišnjem Mladifestu u Međugorju je ove godine tek po nekoliko predstavnika”, kaže Ljubić za Klix.ba.

Objasnio nam je kako se ispred međugorske crkve svakodnevno broji hiljade osoba od kojih je veliki broj gostiju koji ne spavaju tu.

“Prije pojave pandemije za vrijeme Mladifesta ostvarivano je preko 50 hiljada noćenja, kojim su se punili kapaciteti ne samo Međugorja, nego i Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog i okolnih mjesta”, podsjeća Ljubić.

Sada su po njegovim riječima od gostiju koji borave u Međugorju najzastupljeniji Poljaci i Ukrajinci, a nedostaju Libanonci, Irci, Hrvati i Italijani koji su oduvijek bili glavni gosti tog turističkog mjesta.

“Jako je loša situacija i opet se vraćam na čuvenu priču Ministarstva vanjskih poslova koje nije bilo u stanju da BiH stavi tamo gdje joj je mjesto, da bude na zelenoj mapi u Evropi. Mi smo za Italijane na crvenoj mapi kao i za većinu evropskih zemalja, tako da ljudi koji dolaze iz naše zemlje moraju ići u karantin što je veliki udarac za naš turizam”, ističe naš sagovornik.

Naglašava kako u cijeloj priči od pojave pandemije turizam u Međugorju najviše pati i da je najveći gubitnik u regionu pa i šire, a da bi bilo još gore izlaz iz teškog stanja se i ne nazire.