TRLJAJU RUKE Turistički radnici zadovoljni ljetnom sezonom u Neumu, najviše dolaze domaći gosti

 

Dosadašnjom ljetnom sezonom u Neumu su turistički radnici i hotelijeri uglavnom zadovoljni. Navode da sedmi mjesec ne može biti dobar kao prošle godine, ali ukoliko ih epidemiološka situacija posluži vjeruju u isplativiju sezonu nego što je bila lanjska.

Prošle godine su mnogi turisti iz regiona i Bosne i Hercegovine odlazili u Neum na more s obzirom na to da su plaže Hrvatske i Crne Gore mnogima bile nedostupne usljed loše epidemiološke situacije. Zbog toga je u Neumu sedmi i osmi mjesec 2020. godine bio izuzetno dobar, no i ove godine se očekuje da će potražnja biti na visokom nivou.

Popunjenost kapaciteta u Neumu

Potpredsjednik Udruženja hotelijera Neuma Davor Krešić kazao je kako je dosadašnja sezona i predsezona bila dovoljno kapacitirana.

“Možemo kazati da predsezona, od sredine petog mjeseca i šesti da su bili jako dobro popunjeni. Sedmi mjesec je bio relativno dobro popunjen, nema one navale koja je bila prošle godine, ali treba uzeti u obzir da su se sva druga tržišta otvorila. S obzirom na koronu i cijelu situaciju možemo biti itekako zadovoljni dosadašnjim tokom sezone” rekao je on naglasivši da je Neum prošle godine bio “omiljena destinacija mnogima”.

Od 22. jula ove godine skoro svi kapaciteti u neumskim hotelima su popunjeni, a ni privatni smještaj ne kaska mnogo za njima. Ukoliko se nastavi ovakav tempo, osmi mjesec bi vrlo lako mogao biti na nivou prošlogodišnjeg kada su Neumljani imali izvanrednu sezonu.

Krešić ističe da je ovogodišnja prednost to što je rano ukinut lockdown pa su imali priliku da rade i u maju i junu, no prošle godine nije bilo ponovnog zaključavanja sve do završetka sezone.

“Nama u biti treba i deveti i deseti mjesec, a to ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ukoliko se ovaj trend nastavi u ta dva mjeseca onda ćemo moći čak govoriti o boljoj sezoni od prošlogodišnje”, naveo je Krešić.

Najviše domaćih turista, no stranci ostaju duže

Govoreći o ovogodišnjoj strukturi turista Krešić nam kaže da su u 90 posto slučajeva domaći turisti u šta ubraja i dijasporu. Prošle godine je veliki broj Srbijanaca dolazio u Neum s obzirom na to da druge plaže u regionu nisu bile otvorene, a ove godine ih je znatno manje. Osim njih, česti gosti su još i Poljaci i Slovenci.

“Vikendima se osjeti puno veća popunjenost i smještajnih kapaciteta i Neuma jer imamo dosta jednodnevnih izleta”, navodi Krešić.

Prema njegovoj statistici domaći gosti u Neumu borave u prosjeku tri do četiri dana, dok strani ostaju od sedam do 10 dana, međutim činjenica je da domaći gosti iako budu kraće dolaze češće i vraćaju se više puta tokom jedne sezone.

Dodatni sadržaji na jedinom bh. ljetovalištu na moru

U prethodnom periodu Neum je imao i zanimljiv muzički program, nisu izostali ni filmske i pozorišne večeri, ali ni sportski događaji.

“Mogu kazati da svake sedmice u Neumu gosti imaju neki novi sadržaj koji mogu posjetiti”, rekao nam je Davor Krešić.

Ističe da gosti mogu ići i u jeftine jednodnevne izlete u okolna mjesta s obzirom na to da je Neum dobro pozicioniran, a da u okolini postoje mnoge zanimljive znamenitosti za posjetiti. Turističke agencije organizuju čak i jednodnevne posjete u susjednim državama.

Važno je istaknuti i da je epidemiološka situacija u Neumu trenutno zadovoljavajuća, u prethnodnih 15-ak dana bilo je svega jedan do dvoje novozaraženih, a gostima je omogućeno i antigensko testiranje u ovom gradu za 32 KM.

Turizam u značajnoj mjeri ovisi i o infrastrukturi i pristupačnosti nekom mjestu, a Krešić navodi da je i u tom pogledu situacija sve bolja. Cesta za Neum je u velikoj mjeri završena pa se sada preko Bune i Stoca iz Mostara može stići vrlo brzo u ovaj grad.