Advokat Koldžo: Zašto dva mjeseca od krivične prijave protiv KCUS-a niko nije saslušan

Ni dva mjeseca nakon što je advokat porodica Palić i Hota, Damir Koldžo Tužilaštvu KS predao krivične prijave protiv KCUS-a i generalne direktorice Sebije Izetbegović, niko nije saslušan.

Kako nam je rekao Koldžo, trenutno se dešava upravo ono što je on i najavio.

– Niko nije pozvan na saslušanje. U protekla dva mjeseca se dešava ono što sam rekao na startu. Zaprimili su prijavu, pokupili dokumentaciju i sada to negdje stoji. Ne rade na predmetu i neće raditi dok ne legne dovoljno prašine da se sve zaboravi – rekao je Koldžo.

KCUS odbio zahtjev za obdukciju

Podsjećamo, advokat Mirele Palić, čiji je suprug u martu preminuo od posljedica COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv ove zdravstvene ustanove i generalne direktorice Sebije Izetbegović, 11. juna.

Kako je rekao, prijava je podnesena zbog grubih grešaka i propusta u liječenju.

Sead Palić je na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije koronavirusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja. Preminuo je 23. marta u 44 godini.

Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji čekala je do 17. maja. Njen zahtjev za obdukcijom KCUS je odbio.

Prijava anesteziologa

KCUS u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa.

U pismu su ukazali da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju covid pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslove za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Ni glavni akteri nisu saslušani

Drugi slučaj, za koji advokat Koldžo podnio prijavu, odnosi se na pacijenta Atifa Hotu koji je na Infektivnu kliniku KCUS primljen 24. februara.

Pao je u komu i preminuo 4. marta u respiratornom centru, u koji je prebačen noć ranije, također, intubiran na respirator. Njegov brat Mirsad nam je ranije rekao kako je Atif bio negativan na koronu, ali je liječen kao pozitivan.

U otpusnom listu koji je Mirsad dobio nakon višednevnog insistiranja pisalo je da je brat primljen u nesvjesnom stanju.

Koldžo je Tužilaštvu Kantona Sarajevo predao krivičnu prijavu protiv direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, Amele Katica-Mulalić, šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, i drugih ljekara zbog nesavjesnog liječenja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Također, prijavio je i zdravstvenog inspektora Luku Pirnata, bivšeg uposlenika KCUS-a, koji je potpisnik svih dokumenata kao zdravstveni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ni glavni akteri prijavljena Sebija Izetbegović i Amela Katica Mulavdić nisu dali iskaze.