NEDJELJNA MATINEJA Mentor i Đak

 

Priča mi čovjek  kako je jutros  ispred jedne zgrade  u Naselju  17.viteške primijetio  Asima Kambera i Selvira Korlata kako stoje  i razgovaraju.

Vjerujem  kako je to bio “spontani pobačaj” od susreta.

Naprosto je Zemlja u uobičajenoj dnevnoj rotaciji  oko svoje ose u datom trenutku spojila Mentora  i Učenika.

Zanimljivo  i signifikatno, šetnje po vrućem asvaltu Fonda zamijenilo je stajanje u mjestu.

Ako uzmemo  zdravo za gotovo da su se ova  dva lika doista našli slučajno ili samoinicijativno  na nedeljnoj matineji, ostaju brojna pitanja o čemu  su mogli razgovarati.

Vjerujem kako  ne spada u  oblast baljezganja i bulažnjenja, da je Laki savjetovao  svog Đaka šta mu je činiti sada kada mu se izmiče  topla fotelja  Fonda, odnosno kako da spriječe “preraspodjelu” moći  u Fondu koju  zaozbiljno planira i izvodi većina u OV. 

Susret Tutora  i Asistenta , poput onih idličnih asvaltnih fotosa  ovog dvojca ,  valjda treba da pokaže kako  još uvijek djeluje princip Lakijevog autoriteta i dominacije nad mladačkim tkivom srednjoškolca i vlasnika diplome više škole koja  ga je po klišeju  poslušnosti  Mentoru i dovela  na poziciju sa koje ga  sada neki tjeraju  kao… (dopišite  sami)

Dok on bolno žudi da ostane tamo gdje mu se najviše sviđa i gdje razvija  sve svoje potencijale, ako me razumijete.

Korlata je neko  vjerovatno “podložio”  da  ne da pečat  i na svakom ćošku i zakutku  gradića infantilno  galami  kako ne priznaje legitimitet Privremenog upravnog odbora Fonda. Ko Dodik, ni on ne priznaje Državu.

Zbog  toga mu je (Korlatu) “spakovana” poprilično ozbiljna krivina prijava Tužilaštvu USK, pa će  grozničavost njegovog pristupa novom problemu rasti sa  cajtnotom njegovog mandata  koji se mjeri danima.

Kada  bih  čeznuo za literarnim krajem ovog tekstića onda bih mogao i da zamislim romantičnu i bajkovitu  sliku rastanka Mentora i Đaka.

Laki  ga  smireno poput patera familijasa miluje po glavi čiji čuperci nemirno padaju preko zabrinutog  čela, štipne  ga  bećarski  za  obraz i kaže nimalo utješno:

– Ne brini, Stranka te prati.