PROVJERENO Kantonalni sud u Bihaću odbio prijedlog tužioca Adnana Tulića za određivanju pritvora Admiru Hadžipašiću

Kantonalni sud u Bihaću danas je odbio  prijedlog Tužilaštva USK  o određivanju mjere pritvora Admiru Hadžipašiću iz Cazina zbog kontakta sa svjedokom istrage u  krivičnom predmetu “Pero”  u kome je Hadžipašić osumnjičen.

Nadležni tužilac  u ovom predmetu Adnan Tulić zatražio je juče  određivanje mjere pritvora Hadžipašiću, no sudija je odbio ovaj prijedlog, jer se nije moglo utvrditi da li je do komunikacije stvarno i došlo.

 

 

Konkretno, svjedok u istrazi T.B.  prijavio je da ga kontaktirao Hadžipašić preko mobitela i da su razmijenili poruke preko aplikacije Viber.  Službenici SIPA-e  su  imali pristup mobitelu T.B. i ustanovili da su da je, prema izjavi T.B., ostvarena komunikacija sa  licem koje se predstavilo  kao Admir Hadžipašić.

Sdruge strane, Hadžipašić  je negirao bilo kakvu komunikaciju sa T.B. a Tužilaštvo USK nije obezbijedilo dokaz ko je vlasnik  mobitela preko koga je ostvarena komunikacija sa  T.B. Zanimljivo je da ako ukucate na aplikaciju Viber broj sa koga je navodno Admir Hadžipašić zvao svjedoka T.B.  aplikacija vam da ime “Ja”.

U takvoj pravnoj situaciji sudija za prethodni postupak je odbio prijedlog za određivanje pritvora Hadžipašića.

 

Podsjećamo, Tužilaštvo USK duže od dvije godine vodi istragu protiv Admira Hadžipašića  kao osumnjičenog za počinjenje krivičnih djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Krivotvorenje isprave i Porezna utaja.

Nezvanično, istraga  je zapela zbog ozbiljnih procesnih grešaka.