PROMO Kompanija GAT Technology iz Sanskog Mosta obilježila 25 godina uspješnog poslovanja

 

Kompletan izvoz u zemlje Evropske unije kompanije sa 100 zaposlenih koja je regionalni lider u oblasti mašinske obrade savremenim CNC mašinama i bh ikona industrije 4.0, odnosno potpune digitalne integriranosti proizvodnih procesa.

Bosanskohercegovačka kompanija GAT d.o.o. iz Sanskog Mosta, jedan od regionalnih lidera u metaloprerađivačkoj industriji u oblasti mašinske obrade savremenim softverskim strojevima, proslavila je 25 godina uspješnog rada i poslovanja. Na Dan otvorenih vrata ova je kompanija priredila proslavu za zaposlene.

Porodično druženje na korporativnoj proslavi povodom značajnog jubileja tradicija je GAT-a kojim se dodatno učvršćuju međuljudski odnosi i veze i pojačava bliskost i lojalnoj kompaniji.

“Dosegnuti 25 godina egzistiranja i, uz to, stalno napredovati u okruženju koje od vas traži stalne promjene i primjenu novih tehnoloških dostignuća nije mala stvar. A naša poslovna priča krenula je prije četvrt stoljeća na jednoj polovnoj CNC-glodalici u 18 kvadrata jedne garaže za prvog kupca u Njemačkoj”, istakao je na proslavi Almir Gvožđar, direktor i vlasnik kompanije sa 100 zaposlenih.

Danas je GAT visoko standardizirana kompanija i za evropska mjerila konkurentnosti i uspjeha i bh ikona industrije 4.0, odnosno potpune digitalne transformacije i povezanosti svih uređaja unutar proizvodnih procesa kompanije.

“Pametna” tvornica sa platama iznad bh prosjeka

Danas GAT radi u savremenom poslovnom prostoru prošle godine dograđene proizvodne hale ukupne površine od 5500 kvadratnih metara sa mašinskim parkom od 50 mašina i robota. Područje djelovanja GAT-a su medicina, mjerna tehnika, rasvjeta, automobilska, moto i avioindustrija. Ova je kompanija danas potpuno integrirana, automatizirana i optimizirana “pametna” tvornica čiji zaposlenici imaju plaće iznad bh prosjeka.

Foto: GAT/Visoko standarizirana kompanija

“Od osnivanja firme naša vizija je bila jasna: postati vodeće preduzeće u zemlji i regionu, naravno izvozno orijentirana sa trajno usvojenim standardima kvaliteta koji se mogu takmičiti sa evropskim i svjetskim normativima kvaliteta. Uz ovo, usvojili smo strategiju permanentne orijentacije ka edukaciji i profesionalizaciji zaposlenih čime dobijaju svi- i zaposlenici i šira društvena zajednica. Mogu sa ponosom reći da smo skladan i dobar tim koji je ustrojen poput pčelinjaka gdje svako zna svoju poziciju i zadatak. Mi smo jedna velika porodica gdje je svaki radnik kotačić koji pokreće ovaj naš veliki GAT mehanizam, Istovremeno sretan sam i zadovoljan zbog izrazite posvećenosti i odanosti kompaniji svih zaposlenika”, kazao je Gvožđar. Ističe kako kompanija garantira kupcima visoku preciznost i produktivnost.

“Visoko integriranim informatičkim sistemom obezbjeđujemo potpunu sljedivost u svim fazama proizvodnih procesa sa kontrolom kvaliteta u realnom vremenu. Na taj način stekli smo odanost i povjerenje i dugogodišnja partnerstva sa našim klijentima”, kažu u GAT-u.

U odjelu mašinske obrade koriste se visoko produktivne i precizne CNC mašine koje opslužuju roboti, a one omogućavaju izradu kompleksnih, uskotolerisanih i vizuelno zahtjevnih dijelova. Svi uređaji su digitalno integrirani u centralnu bazu, a napredna robotika, 3D simulacije i CAD – CAM tehnologija, sve zajedno sa organizacijom rada stručnog kadra dovode do poboljšanja u ukupnom poslovanju što se ogleda u povećanju dobiti, smanjenju troškova i pozitivnim iskustvima sa kupcima.

Tehnologija i edukacija

Proizvodi od aluminijuma, čelika, plastike i drugih materijala koji se stvaraju u GAT-u ispunjavanju najrigoroznije svjetske standarde. Sirovina kao glavni oslonac proizvodnje GAT-a ima svoj “rodoslov”, odnosno certifikat materijala kojim se dokazuje kvalitet i porijeklo.

“Skoro kompletna proizvodnja izvozi se van granica BiH, najviše za Njemačku, Austriju, Sloveniju i djelomično Švicarsku. Tehnološki smo vrlo napredni da možemo zadovoljiti sve njihove zahtjeve koji postave ispred nas. Imamo kupce s kojima radimo po 25 godina”, ističe direktor Gvožđar. Okosnica uspjeha GAT-a je u trajnoj orijentaciji ka tehnološkom napretku i konstatnoj edukaciju zaposlenika uz suport internih i eksternih stručnjaka iz regije. Cilj je, naglašava utemeljitelj ove kompanije, podizanje interne organizacije na viši ‘level’ i podizanje individualnih kapaciteta menadžera.

“Imamo veoma mlad kadar, ja sam sa nepunih 50 godina najstariji u firmi, vodimo neprestanu brigu o djeci u srednjoj školi i studentima.U ovom tremutku imamo 15 stipendista i na tome nećemo stati, kao ni u investicijama koje su sine qua non naše poslovne filozofije i napretka”, kaže Almir Gvožđar.

Ne manje značajan u poslovnom opusu kompanije GAT jeste ekološki aspekt proizvodnje, jer se kompletan proizvodni nusprodukt reciklira.

Klix.ba