KRAJINA // RAT POLICIJE I TUŽIOCA Hoće li policajci za primjenu policijskih ovlaštenja morati pitati tužioca umjesto komandira, načelnika ili komesara?!

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP)  Unsko-sanskog kantona (USK)   je paramilitarna i teroristička organizacija.

Izjavio  Asim Kamber.

 

 

Potvrdu za  svoj stav osumnjičeni  za izbornu krađu nalazi  u  akcijama (nekoliko) krajiških tužilaca koji se takmiče koji će više pokrenuti istraga i objaviti optužnica protiv policajaca koji su “mafijaši, lopovi, kriminalci, koruptivni”.

Istovremeno tužioci i sudije su meleki i anđeli na zemlji.

Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove pri Transparenty International  kaže govoreći u korupciji u BiH slijedeće:

“Pravosuđe bi trebalo biti najjača karika u borbi protiv korupcije, međutim svjedoci smo da je pravosuđe zarobljeno i propraćeno brojnim korupcionaškim aferama, te da ni samo nije imuno na pritiske s vana. Zbog toga se Transparency International zalaže za kompletnu lustraciju pravosuđa kao jedini mehanizam za prevazilaženje krize”, ističe Ožegović.

Lustracija bi se, kaže, sastojala iz tri dijela, a to znači da bi svi nosioci pravosudnih funkcija prošli kroz detaljne provjere pozadinskih veza, detaljne provjere imovinskih kartona i detaljne provjere ličnih kompetencija, objavila  je Al Jazeera Balkans.

 

Potkovani” Tegeltija ( “tegeltija”  na turskom, meko ćebe koje se stavlja na konja ispod sedla)

 

Oličenje bh pravosuđa su npr. njegov donedavni prvi ćelavac Milan Tegeltija, bolji egzemplar pravosudno-političke  pokvarenosti ne treba. Danas  je  Ćelavi Milan  savjetnik  Mileta Ronhilla . Puno je Tegeltijinog “iverja”  u tužilaštvima i sudovima.

U krajiškom pravosuđu nema seksa, tamo su svi svima rod rođeni. Čast  profesionalcima i izuzecima.

Korupcija zasnovana na nepotizmu  i privatni odnosi  direktno i indirektno utiče na ishode istraga, optužnica i presuda. Primjera koliko hoćeš. Niko od njih se ne boji disciplinskih postupaka u Uredu  u Sarajevu jer “ruka ruku mije”.

 

 

Da krene lustracija u pravosuđu sa “detaljnim provjerama pozadinskih veza i detaljnm provjerom imovinskih kartona” mnogi bi tužioci i suci po hitnom postupku okončali “ugledne” karijere.

Da se razumijemo, nije ni policija “sveta krava”,   ima u njoj mnogo kukolja u žitu i u policijskim redovima treba sitno rešeto.

Niko razuman nije protiv  zakonitog procesuiranja, ali  ne i “namještanja” optužnica.

 

 

Jedino je, zaBoga,  idilično  u pravosuđu, oni su evlije i ne smiješ ih mrko pogledati, mogu se naljutiti  i eto  ti belaja.

Tužilac je odlučio  da po svaku cijenu optuži policijskog komesara i dokaže ono što tvrdi Asim Kamber. Pune tri godine ne uspijeva i za to vrijeme je degutantnim metodama koje su  duboko u minskom polju zloupotreba ovlasti podijelio  policajce na “neprijatelje” ( one koji ne žele da surađuju sa njim protiv komesara na način da daju čak i lažne izjave) i “prijatelje” koji  su dobrodošli u zgradu na bihaćkom Korzu. Federalno tužilaštvo izuzima predmete  krajiškim tužiocima  zbog osnova sumnje u subjektivnost. Pršte međusobne  krivične prijave, komesara  su krivično prijavili (za sada) 19 puta, tužioca (za sada) samo 11.

Tako  je npr.  dobar policajac (“federalac”)  koji je otkriven u predmetu “Pero” da je  držao predavanja u policijskom radnom vremenu od aprila  2019. pa sve do  prvih hapšenja , vozio se  službenim autom  do Cazina i naplaćivao  sate  pola u kešu pola na računu. Štaviše, to je “odličan” policajac,  tužilac “malko zažmirio” i njihova idila je  besprijekorna, jer su na istom zadatku.

Uzgred, u kafićima na Korzu se “dogovaraju” hapšenja, preslušavaju audio zapisi iz istraga sa posebnim istražnim radnjama, pripremaju istrage.

Korzo, divno mjesto  za odmor i rekreaciju

 

Okej, ponešto se uradi i u uredu, da država ne rasipa pare badava.

Isto tako, “odlična” je i policajka čiji roditelji na crno prodaju duhan, njena spremnost  na svaku vrstu suradnje protiv kolega je zaprepašćujuće  snažna.

” Fotografirala  sam knjigu upozorenih vozača ovom kolegi iz BL što smo radili zajedno i neko me vidio od policajaca…kad me zovnu da dam izjavu , šta ću reći?”, pita ona, svjesna da je počinila zloupotrebu svoju ovlaštenja.

“Ja ću to predstaviti kao utjecaj na svjedoka”,  odgovara  on.

 

Stara vrtlarica: Pitomi i divlji kesten

 Pitomi kesten ( lat.Castanea sativa)

 

Tužilac  samo njemu znanim metodama uz nesebičnu pomoć sa Bedema istragu o cazinskim pitomim kestenovima usmjeri  prema  drugoj ciljanoj osobi i  “organizira” na kraju i optužnicu iako se zna i “rajsko mjesto” pored Une gdje su Castanea sativa našli  svoje konačno odredište. Cilj je skoro uvijek isti -policijski komesar.

” …Mene su tu u kancelariji držali negdje od 14,30  do 18,30 sati jednostavno ne znam više šta su me sve pitali ali najviše se je odnosilo na to ko je mene ispitivao u policiji u Cazinu, da li je mene neko tukao, da li sam ja prodao neke kestenove stubove Muji Koričiću. Također su najviše na mene navaljivali i pitali me da li me je ko tukao, a posebno Said komandir policije ,jer oni kao znaju da je mene Sadi tukao a ja to ne želim reći, rekli su takođe da moram pričati istinu jer ja najverovatnije idem po bolnicama  zbog toga što me je policija u Cazinu tukla tačnije Said komandir…”

Jedan krajiški  policajac  je nepravomoćno osuđen jer  je primjenio policijsko ovlaštenje “lišenje slobode” lica na 12 sati po članu 17 Zakona o prekršajima  jer je procijenio da  će ponoviti  prekršaj ( online snimanje srednjoškolki u školskom WC, što je prijavio direktor škole). Pomenuto lice  je sutradan uradilo isti prekršaj, a  primjerni policajac bez mrlje u karijeri nakon optužnice nepravosnažno osuđen uvjetno. Pozadina ovog sramnog slučaja-  primjerni policajac je ranije kroz  službeni policijski rad bio upoznat sa porodičnim problemima koje je tužilac imao sa suprugom i tužilac je “našao”  razlog da ga optuži. Pritom je sudija čija je supruga takođe tužiteljica  više vjerovao prekršitelju, osuđivanom licu, nego policajcima svjedocima.

 

MUP TK bogatiji za šezdeset policijskih službenika | Nezavisni Kalesijski  Portal www.NKP.ba

 

Kriminogena lica  uživaju (ne)podijeljenu podršku tužioca (sudija),  dok  su policijski službenici subjektivni i “navijaju” za kolegu.

Istrage protiv policajaca ne jenjavaju, a  policajci  traže izuzeće  krajiških tužilaca i sudija,  jer je “đavo odnio šalu”.

Policajci su sluđeni.

Građanima se šalje poruka da ih policajac “ne smije pipnuti” ako ih kako ih zatekne u vršenju prekršaja ili , ne d'o Bog, krivičnog djela.

Još malo pa će za primjenu policijskih ovlaštenja umjesto komandira, načelnika ili komesara morati pitati tužioca u strahu da ne dobiju optužnicu.

Pojedini tužioci  će još malo pa početi rukovoditi policijskim snagama.

Dopodne će voditi operativne zadatke  u policijskim snagama,a  popodne pisati optužnice.

I na “fejsbuku” objavljivati svoje spektakularne  uspjehe.