HAVARIJA NA GLAVNOM DISTRIBUTIVNOM VODU U ZDENI Radovi na sanaciji kvara spori, “ViK” obezbijedio novu cijev za polaganje, nedostaje dio za spajanje na distributivni vod

 

Sanski Most je već duže od 20 sati bez vode, a  koliko će još trajati ovakvo stanje nema službene potvrde od strane JP ” Vodovod i Kanalizacija ” koje gazduje vodovodom. Ono što je poznato, u noćnim satima utorak/srijeda došlo je do pucanja glavne  vodovodne distributivne cijevi u Zdeni u Prvomajskoj ulici.

Uprava “ViK”  građane  je obavijestila da su njihovi radnici  na terenu, a  krajem dana i u toku noći na mjestu pucanja  cijevi mogu se vidjeti radnici ovog preduzeća sa mehanizacijom.

Na licu mjesta se može uočiti, a  to su potvrdili  i radnici, da je  oštećena cijev izvađena i da je pripremljena  nova cijev za polaganje.

 

No, kako  smo čuli, nedostaje jedan dio kojim se nova cijev treba  spojiti na  postojeći glavni distributivni vod.

U toku  su pokušaji  da se taj dio obezbijedi  i ako se to uspije u toku sutrašnjeg dana građani  bi mogli dobiti  vodu sutra u popodnevnim ili večernjim satima. U protivnom, ući će se u treći dan bez  vode.

.

Opis fotografije nije dostupan.

Ova havarija pokazuje slabosti jednog državnog preduzeća, lošu organizaciju, tromost i na kraju krajeva neefikasnost da  građanima obezbijedi ključni energent bez koga je nemoguć  život.

Vodoopskrbni sistem koji je pod  ingerencijom JP “ViK”    u segmentu  repromaterijala  neophodnog za vodovodnu mrežu i efikasnosti otklanjanja kvarova  očigledno  je  zakazao.

U cijelom gradu je nemoguće kupiti vodu, još  jutros su pokupovane kante od pet litara,a u trgovinama se još mogu naći pakovanja vode od po litar i po po prilično visokim cijenama.

Opis fotografije nije dostupan.