KONTEKSTUALIZACIJA Šta zna Amerika o tužiocima herojima

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH objavila je na svom zvaničnom Facebook profilu da su tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mirza Hukeljić i Džermin Pašić proglašeni za heroje u augustu.

No jedan  drugi, kantonalni tužilac, već godinu dvije  svojim FB postovima i “pričom  na Korzu” tvrdi i ukazuje da  je on, u stvari, američki čovjek  u bh pravosuđu.

Kako god  to shvatili.

Stoga je pravo čudo i ludilo, ili da budemo oficiozni, kako  američka Ambasada u Sarajevu  ” ne zna za njega”, kad “svi znaju”.

Otuda opća zbunjenost o čovjeku  koji na Facebooku objavi dok traje istraga  u jednom od njegovih epohalnih predmeta da je ” Tužilaštvo DOKAZALO…” iako  srednjoškolac iz Maoče da ne kažemo student prve godine Prava u Foči  zna da dok se ne okonča sudski postupak Tužilaštvo NIJE NIŠTA DOKAZALO.

Povjerenje u pravosuđe BIH je na istorijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom, reći će u svom saopćenju  Ambasada SAD-a u BiH, misleći općenito na korupciju u bh društvu koju generiraju političari.

No, korupcija ,”unutrašnja”,  je i ona kada iz  Tužilaštva USK nestane  blizu 100.000 KM iz krivičnih predmeta  vezanih za drogu,a nakon toga se ništa ne dogodi.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV)  BiH je u  posljednjih nekoliko mjeseci kaznilo više glavnih tužilaca zbog manje bitnih “stvarčica”, neke i razriješilo, a zanimljivo, u slučaju  “Krajiško tužilaštvo”  ni riječi.

Da stvar bude čudnija, ali, nažalost očekivana, vodeća lica Tužilaštva USK pokazali su svoju moralnu veličinu time što nisu, u duhu evropskih standarda u pravosuđu, podnijeli neopozivu ostavku.

No, sdruge  strane, gdje bi i šta oni radili nakon ostavke!?

Tako što im nije ninakraj pameti, jer nigdje na Zemlji boljeg i plaćenijeg posla, a bez odgovornosti.

Ostaje  pitanje kako ovaj (ovakav) slučaj, bolje  rečeno, skandal nije bio alarm za VSTV.

No, vjerovatno je da glavna tužiteljica iz perioda kada je i sama bila član VSTV-a   ima  dobre prijatelje.

Sjećate se, kao član VSTV-a podnijela je ostavku kako bi je njene kolege iz VSTV-a potom, izabrali za glavnu tužiteljicu.

Ako je njena tadašnja ostavka sa  stanovišta  lažne pristojnosti bila je smiješna i tragikomična, ostavka zbog nestanka novca iz institucije  koju vodi, bila bi pozdravljena kao moralan čin.

Njoj je, međutim, potpuno dovoljna ona prva, ključna ostavka,koja joj je omogućila imenovanje za glavnu tužiteljicu.

Vrlo je indikativan sa stanovišta morala i pravosudne etike bio nastup zamjenika Tužilaštva USK na  Skupštini USK kada  je, između ostalog, bio pitan “đe su pare”.

Mrtav-hladan pravio se da ga se to ne tiče.

I još naruči  tzv. novinarsko istraživanje o novoj praksi  prijava protiv tužilaca koja im navodno onemogućava borbu protiv korupcije. A  vrlo dobro  je poznato za šta se u prijavama on lično tereti i čime se sve bavio “pod firmom države”.

Istraga  o sramoti  nestanka para iz sefa na Korzu nastavljena je  u Tužilaštvu Kantona Sarajevo i trajaće neumjereno dugo.

Pogledajte tu puževu brzinu  tužilaca- afera sa nestankom novca  iz Tužilaštva USK otrkivena je prije pola godine,a u Tužilaštvu KS  je ovaj krivični predmet još uvijek u fazi ” provjera navoda iz prijave”, kako je saopćeno  novinaru “Oslobođenja”.

Znate kada će  ovaj slučaj biti okončan?

Ne znam ni ja.

Možda  kada Glavna bude u  penziji, a Zamjenik , možda, u zatvoru, pod optužnicom za zluopotrebu ovlasti ili pod suspenzijom.

Mada, ima i ludih ali ne i nemogućih opcija, zbog   “vertikalne prohodnosti” Zamjenika  do sarajevskih institucija i karijerističkih ambicija da, jednoga ljepog dana On lično, svojeručno i personalno bude i Glavni tužilac Tužilaštva BiH.

Dakle, šef dvojici tužilačkih heroja za avgust iz  saopćenja Ambasade SAD u BiH.

Za kraj ovog štiva upustio  bih se u kratku semantičku analizu posljednje rečenice iz teksta kolege iz “Oslobođenja” na ovu temu koja glasi:

Tužilaštvo USK-a i dalje nosi teret ovog sramnog krivičnog djela, za koje je zamjenik glavne tužiteljice Adnan Tulić kazao da im je od najvećeg interesa da se slučaj riješi kako bi se skinula mrlja sa poštenih uposlenika Tužilaštva, od portira do glavne tužiteljice, te kako bi se vratio integritet ovoj instituciji koja inače ima dobre rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ako doista Tužilaštvo USK “nosi teret ovog sramnog čina”  i  ako Zamjenik  kaže da im je ” od najvećeg interesa da se slučaj riješi kako bi se skinula mrlja sa poštenih uposlenika Tužilaštva, od portira do glavne tužiteljice”, potpuno je suludo i demagoški čekati da se “slučaj riješi”   kada će se on rješavati  koliko i “gradnja Skadra na Bojani”.

U takvoj “konstelaciji ”  da se skine teret ovog sramnog čina, naprosto se ODMAH zakaže  konferencija za medije i podnese se ostavka kao moralni čin. E, problem je, međutim, što moral nema mjesto  u hipokriziji , pa je  navodni teret ovog sramnog čina obična laž, besmislica i farsa koju treba ublažiti verbalnim tlapnjama i mantrama o “teretu sramnog čina”   dok se javnost ne smiri.

A onda, sve po starom.