PISMENA ZADAĆA: Fadilov bager i napad na Vrhovni štab

 

Predizborna kampanja zvanično počinje upravo danas. Iako traje već dugo. Tek sada treba pripremiti tablete za smirenje i štipaljke za nos. Kada bi imali vremensku prognozu za predizbornu kampanju najpreciznija bi bila parafraza još jednog fikcionalnog velikana balkanske političke misli, Radovana III. Namrčilo se nebo s billboarda k'o da će govna da padaju!
foto: alexandra stojkov

Nedavno sam negdje pročitao izjavu Nikole Pašić Baje. Neki se legalist Baji požalio kako određeni postupci njihove stranke baš i nisu sukladni zakonu. Pašić mu je na to odgovorio: dragi moj, ustav i zakoni su za naše protivnike!

Kako je Baja to izgovorio tako njegova izjava postade obrascem političkog djelovanja na ovim prostorima. Tako je to bilo kroz cijelo dvadeseto a nastavilo se i kroz dvadeset i prvo stoljeće. U prilog tomu ide i izjava koja se pripisuje nikom drugom do samom Maršalu Titu iako ju je u stvarnosti izgovorio negdašnji predsjednik Savezne skupštine Milentije Popović. Kad je Milentije Popović izrekao čuvenu „nećemo se valjda držati zakona kao pijani plota“ samo je produljio život metodama političkog djelovanja začetim u vremenu dugopljačkajućeg Nikole Pašića Baje.
Otkad su shvatili da je zakon isti za sve osim za njih ovdašnji obnašatelji političkih funkcija ne prežu ni od toga da se javno sramote, javno lažu i sve to javno se bahateći.

GDJE JE NESTAO BAGER

Evo, recimo, Fadil Novalić. Čovjek se toliko blamira, javno zna samog sebe izravno okriviti za neke afere i opet je tu, postojan kano klisurina na položaju premijera FBiH. Prošlog su tjedna, prema Fadilovom zakonu o  predizbornoj izgradnji nevidljivih kapitalnih objekata, započeti radovi na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru na lokalitetu Južni logor. Izgradnji bazena se pristupilo u rekordnom roku na valu javnog oduševljenja zbog sjajnih rezultata mlade mostarske plivačice Lane Pudar.

Situacija je za likove za koje zakoni i ustav ne važe bila idealna. Em predizborno vrijeme, em euforija u kojoj nitko ne pita tko pije a tko plaća, samo neka se radi, zaslužila je Lana! Kolektivno pijani od sreće ne nađosmo za shodno upitati – koji je model financiranja i kad je i kako proveden, u ovakvim slučajevima obavezan, javni natječaj za kompanije koje bi gradile taj dugo čekani kapitalni sportski objekt. Prošla su dva ili tri dana javio se ipak jedan mostarski arhitektonski ured sa zamolbom da se javnosti da na uvid dokumentacija o provedenom natječaju itd.
Bilo je tako lijepo vidjeti mostarskog šeher – ćehaju Kordića, njegovog pobočnika Salema Marića te premijera Novalića kako se slikaju pored bagera koji na licu mjesta započinje s radovima. Bagerist ono jest djelovao malo zbunjeno i vjerojatno sumnjao na sunčanicu kod svih prisutnih jer on pojma nema o kakvom bazenu pričaju i zašto se rukuju s njim i zašto su ga prekinuli u rušenju obližnjeg hangara.

Zbunjenost građevinskog radnika razjašnjena je tjedan dana nakon svečane objave da su radovi na izgradnji zatvorenog bazena u Mostaru započeti. Novinari mostarskog portala Bljesak otišli su provjeriti kako napreduju radovi i nemalo se iznenadili kad su ugledali nedirnutu pustopoljinu na kojoj treba niknuti bazen. Teren je ostao u kamen isti kao i prije objave da su radovi započeti. Niti je prije tjedan dana onaj bager išta započeo niti se itko na tom terenu pojavio otkad se nepoznati bagerist, ni kriv ni dužan, rukovao s premijerom i gradonačelnikom.

foto: bljesak.info

Tko zna koliko je nevidljivih predizbornih objekata započeto diljem Bosne i Hercegovine a da se zvanično nije ni krenulo u predizbornu kampanju. Nazovite me slutom po mostarski ali nedavno sam se na ovom mjestu zapitao u kojem bi nam obliku moglo doći na naplatu to što se mostarski optimizam bazira na ubrzanoj izgradnji javnih objekata a da se nitko ne pita kako i, pobogu, otkuda. Znamo zašto baš ove godine – pa izbori su na jesen. A dolazi – ta mrtva jesen na postizbornim oknima.

Pitam se je li moguće da je javni upit spomenutog mostarskog arhitektonskog biroa zaustavio izgradnju bazena i vratio stvari na prapočetke – izradu projektne dokumentacije, objavu i provedbu javnog natječaja, izbor najboljeg ponuđača i sl.? Ili je posrijedi što nikakvog početka radova nije bilo upravo jer ništa od ovoga nije urađeno pa je prošlotjedno rukovanje i smješkanje bilo predizborni teatar i provedba zakona o nevidljivim objektima a sukladno zakonu o predizbornim obećanjima?

KOMUNIZAM I NACIZAM

To da HDZ i SDA zajednički otvaraju početak radova ni na čemu ima savršenog smisla. To da su Novalić i Kordić zamolili bageristu s obližnjeg gradilišta da pozira s njima zvuči savršeno uobičajeno. Oni to tako već 30ak godina, zašto bi odjednom bilo drugačije?

Digresija: Draga Lana, bolje je pričekati pa da se dogodi da pored bazena imaš i grad i zemlju u kojima se bazeni grade sukladno zakonu o javnim nabavkama. Tada bi se osim tobom građani ove zemlje mogli ponositi i vladavinom zakona. A i ti bi se mogla ponositi tvojom zemljom a ne voljeti je samo zato što je tužna i nesretna kao i svi mi drugi.

Ne znam ako je gradonačelnik Kordić bio nervozan zbog toga što se javnost tog jutra upoznala sa stvarnim stanjem radova na bazenu ali je bio iznenađujuće oštar u kritiziranju gradskih vijećnika što se, po njemu, bave ideološkim trivijalnostima. Naime, dok smo mi pokušavali locirati bazen na poljani sprženoj suncem, u Vijećnici grada Mostara odvijala se žustra ideološka rasprava kada je na dnevni red došao prijedlog Hrvatske republikanske stranke koja je, pozivajući se valjda na reciprocitet, predložila da se naziv glavne mostarske ulice, izmijeni iz Titova u ulicu kralja Stjepana Tomaševića.

Opet su zastupnici HDZ – a i HRS -a trućali o tome kako je Vijeće Europe izjednačilo komunističke režime s nacističkim o čemu nema traga u rezoluciji Vijeća Europe 1481 iz 2006. godine a koja se poziva na Crnu knjigu komunizma u kojoj se opet nigdje izrijekom ne spominje socijalistička Jugoslavija. Kada mogu izmišljati osude kao Fadil Novalić bazene mogu im i ja prišiti nepostojeći predznak nacionalsocijalistički i reći da znam da bi se u drugim vremenima takvom odrednicom ponosili, izem ti demokraciju! Ni ja je ne ljubim previše ali u toj istoj rezoluciji spominje se da su neki od istočnoeuropskih režima čak doprinijeli izgradnji demokracije. I uvijek se pitam ne odnosi li se to možda baš na onaj koji je na čelu s drugom Titom vladao Jugoslavijom? Kad se drugovima iz HDZ -a i HRS – a priviđa sadržaj rezolucije što ja ne bih pustio mašti na volju?

Zločine koje je počinila KPJ ne negiram i čudim se što moramo pričati o tome kako neki zločin  treba osuditi. Dakako da su zločini koje je počinila KPJ za svaku osudu. Ne samo zato što su onomad počinjeni nego i zato što se zbog njih danas na veličanstveni NOB blatom i pogrdama nabacuju razni mamlazi od Triglava do Gevgelije a sve ne bi li cijeli pokret izjednačili s fašističkim četničkim i nacističkim ustaškim. Gospodo, zločine možete izjednačiti ali staviti znak jednakosti između pokreta koji su donosili rasne zakone i onog koji je kao egidu imao „bratstvo i jedinstvo“ je naprosto logički pogrešno, glupo i zlonamjerno iako razumijem da se u izbor vašeg stila pamet ne miješa. Trućate o slobodi govora i, istinabog, u onom režimu ja ne bih bio politički komentator ali fora je u tome da sam uvjeren da biste vi i dalje bili političari. I opet ovo što ste i danas.

Kako će se zvati mostarska glavna ulica meni odavno nije važno ako će to otkloniti prepreke za konkretan razvoj grada, ako će to biti pružena ruka pomirbe spremna unaprijediti grad u svakom pogledu. Problem je što takvi prijedlozi dolaze od onih koji bi najradije iz temelja iščupali svaki spomen na partizanski pokret i socijalizam koji je ove prostore modernizirao a ljude opismenio da bi danas fakultetski obrazovani unuci nepismenih djedova pljuvali po grobovima njegove djece, izvrtali povijest i stvarali simulakrum u kojemu se postupno ludi.

NAPAD NA VRHOVNOG KOMANDANTA

Kako god, napad na vrhovnog komandanta je odbijen većinskim vijećničkim odbijanjem HRS – ove inicijative. Ali to nije prošlo bez gubitaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Rečeno je tijelo odbacilo prijedlog da naloži Vijeću ministara da u što kraćem roku izdvoji 200.000 KM za sanaciju štete koja je nastala nakon devastacije spomenika sredinom lipnja ove godine. Isto tijelo odbilo je inicijativu kojom se zadužuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) da preuzme dužnost čuvanja Partizanskog groblja u Mostaru. Ako ćemo prebrojavati zastupnike, a to nije zgoreg,  mogli bismo doći do zaključka kako zastupnici iz RS – a zbog čijeg protivljenja ove inicijative nisu prošle idu na ruku u posljednje vrijeme najboljem ahbabu Milorada Dodika, Draganu Čoviću kojemu to ne treba pred izbore jer lako se osudi skrnavljenje privatne imovine novog omiljenog financijera, skinu se i table s imenima ustaških činovnika ali o Partizanskom groblju se uporno šuti. Promjenu naziva ulica prepustio je HDZ -ovim vijećnicima grada Mostara, on je nije ni komentirao. Iz njegovog okrilja stigla je i osuda skrnavljenja Partizanskog groblja ali Čović nije osobno sudjelovao. Osudu izljeva nacističke gluposti na prigradsko pravoslavno groblje prepustio je gradonačelniku Kordiću. On sam se oglasio samo povodom nacističkog grafita na HUB galeriji koja je vlasništvu kompanije Aluminij a koja je, opet, u vlasništvu Abraham grupe koju zastupa Amir Gross Kabiri.

Uvjeren sam da Čović želi u predizborno vrijeme uz sebe zadržati tvrdo desno krilo među hrvatskim biračima jer, na žalost, unutar hrvatskog korpusa jedino s te strane mu prijeti opasnost u vidu spomenutog HRS – a. Sve druge opcije je poklopio.

U ovotjednom desantu na Mostar, ispada tako, odbijen je napad na vrhovni štab ali uz velike gubitke u ljudstvu. A predizborna kampanja zvanično počinje upravo danas. Iako traje već dugo. Tek sada treba pripremiti tablete za smirenje i štipaljke za nos. Kada bi imali vremensku prognozu za predizbornu kampanju najpreciznija bi bila parafraza još jednog fikcionalnog velikana balkanske političke misli, Radovana III.

Namrčilo se nebo s billboarda k'o da će govna da padaju!

Jebo vas bager optimizam.

(zurnal.info)