DEMANT Dr. Sanda Čekić: Portal Inmedia.ba ohrabruje psihopate na društvenim mrežama i podržava tu društvenu traumu kao poželjno ponašanje

 

 

Nakon što je Inmedia.ba  kućni portal Asima i Mirze Kambera sa sjedištem u Pobriježju kraj Blihe odbio da objavi demant dr. Sande Čekić na tekst  ” Podrška doktorici Elijaš”   u kome je bivša predsjedavajuća Općinskog vijeća proglašena progonitelj koleginice, dr. Čekić odlučila je da uz prigovor koji je protiv Inmedia.ba   uputila Vijeću za štampu BiH sa propratnom dokumentacijom, objavi demant na svojoj Facebook stranici.

    

Otac  i sin, autori  ogavnih tekstova  na inmedia.ba i mostinfo ili neko treći?

 

Demant objavljujemo u boldiranom obliku u kurzivu (italik).

 

Nažalost,  demant  na koji sam se odlučila ne mogu započeti ni kurtoazno sa „poštovani“, obzirom da ste „medij“  koji krije autorstvo nad tekstovima, konkretno u slučaju kada vršite medijski pogrom nada mnom i koji kršite ne samo profesionalni novinarski kodeks nego i norme građanskog i pristojnog ponašanja u  javnom prostoru.

Diskvalifikacije i neutemeljene optužbe  intenzivirate   osim u  tekstu „ Podrška doktorici Elijaš“ objavljenom 1.septembra  2022.godine  na platformi inmedia.ba i na  Facebok stranici  inmedia.ba  gdje lažni likovi  koji kriju svoj identitet  pišu neistine i iznose teške uvrede a vi im to kao administratori omogućujete. Vi vašim  postupcima ohrabrujete psihopate na društvenim mrežama i prenosite tu društvenu traumu kao  poželjno ponašanje.

Vi, u stvari, vršite javnu odmazdu nada mnom i mogu spravom da vjerujem kako ova hajka ima veze ne samo sa mojom partijskom nego i nacionalnom pripadnošću i a svakako  i sa time  da nisam dio struktura  koji podržavaju trodecenijsku vlast jedne stranke u Sanskom Mostu. Radi se, jasno, o SDA.

Tekst  u kome iznosite  tvrdnju da dr. Sanda Čekić prijeti i progoni dr. Nadu Elijaš zasnovali ste  vrlo  neprofesionalno, neetično i pristrasno na osnovu „ komentara građana“   ( „ Nakon izbora uslijedile su prijetnje doktorici Elijaš, a kako se može vidjeti po komentarima građana, progon Nade Elijaš predvodi upravo Sanda Čekić“), a sa ljudske strane, ako postoji kod vas – nekulturno, nepristojno i nedolično.

Tekst je ogledni primjer medijskog šarlatanstva u svrhu lične diskreditacije   i  otvoreno sumnjam (znam) da je kao takav naručen, zna se i od koga.

Na demant sam se odučila prije preduzimanja drugih pravnih radnji u vezi sa ovim tekstom kako bih umanjila profesionalnu i ljudsku štetu koju mi nanosite. O vašoj „ ozbiljnosti“ i „profesionalnosti“  govori i to da vam čak ni  „progonjena“ koleginica nije dala izjavu na kojoj biste eventualno i   mogli zasnovati  takvu jednu  diskreditacijsku tezu. Toliko o vjerodostojnosti onoga sa čim izlazite u javnost.

Stoga demantiram u potpunosti bilo kakvo   dovođenje mene u kontekst navodnih prijetnji i navodnog progona dr. Nade Elijaš i tražim od  vas kako  „profesionalnog“   medija da  iznesete argumente za vaše nečuvene insinunacije  u pogledu  mog utjecaja na bilo kakvu aktivnost u vezi navodnog progona dr. Nade Elijaš.

 

Dok uzaludno budem čekala na vaše  „argumente“  želim iznijeti slijedeće:

Dr. Nadu Elijaš, koleginicu koja i sada  radi kao epidemiolog  u JU  Dom zdravlja  Sanski Most kao poslodavac (direktor Ustanove) produžila sam radni odnos i nakon što je stekla uslove za penziju jer je postojao i zakonski osnov za to  i svakako na osnovu preporuke i saglasnosti  tadašnje ministrice zdravstva do zapošljavanja novog epidemiologa. To je ta  „vrsta progona“ dr. Elijaš  o kojoj pišete na osnovu „komentara građana“. Dr. Elijaš je radila kao porodični ljekar ali to je posebna priča i tema koju je bolje da ne otvaram, upravo  u interesu „progonjene“  koleginice, a o  čemu se zna u zdravstvenim institucijama Kantona.

Ne želim ulaziti  u analizu  paušalnih konstatacija koliko je ko zaslužan za spašavanje pacijenata  od COVID-19 na području općine Sanski Most, neka o tome kaže struka, ljekari svih specijalizacija a ne  „građani“ sa lažnim Facebook nalozima ili anonimni autor teksta čije navode apsolutno demantiram.

Kada to istražite, ako uopće znate kako  se rade istraživački tekstovi, onda će vam biti mnogo šta jasnije „ ko je iznio pandemiju  na svojim leđima“. Ali, zanemariti  brojne specijalističke grane, stručnjake u Domu  zdravlja i Općoj bolnici, koji su se hvatali ukoštac sa koronom,  u   ime jednog  ljekara, naprosto je strašno i ponižavajuće za branšu  doktora medicine i svih zdravstvenih radnika.

Teza o mom revanšizmu kako prema koleginici dr. Elijaš tako i prema nekakvim mojim tobožnjim progonima i linču kolega koji pripadaju drugim političkim opcijama koji navodno provodim istina  je koliko i činjenica da ste vi profesionalni medij.

Stoga ističem vrlo   lako provjerljive činjenice:

Nakon što sam imenovana za rukovodeće lice u JU Dom zdravlja Sanski Most pa do  danas niko od šefova službi i načelnika nije zamijenjen, na svojim pozicijama ostali su i glavna sestra i glavni tehničar. S druge strane,  svojevremeno, zna se kad, kako i od koga , u Domu zdravlja Sanski Most su nakon promjene dotadašnjeg  direktora  svoje načelničke pozicije u dva dana nakon imenovanja novog direktora izgubili dr. Sanda Čekić (Pedijatrija) i moj pokojni (rahmetli) suprug dr. Feđa Čekić (Služba hitne pomoći). Toliko o današnjem „progonu“  i ondašnjim progonima.

Uporedo sa tom činjenicom kada je riječ o javnoj ustanovi kojoj sam na čelu,  Dom zdravlja nikada nije bolje stajao finansijski i sa više sredstava na računu; nema dugovanja niti dobavljačima niti zaposlenicima kojima se pored plaće isplaćuju i sve naknade za koje postoji zakonski osnov. Obnovljena ja Laboratorija, Služba hitne pomoći, nabavljena dva sanitetska auta, a treće  stiže, provedeni su postupci javnih nabavki za adaptaciju Pedijatrije i Ginekologije, a u pripremi je postupak javne nabavke za adaptaciju Odjela Fizijatrije. Nabavljen je novi rendgen aparat vrijedan 230.000 KM, novi aparat za fizikalnu medicinu, HES služba će uskoro početi sa aktivnostima na dezinfekciji, dezinsekciji i deartizaciji…

U Sanskom Mostu 05.09. 2022.