INTERVJU AMIR ISLAMČEVIĆ Moj partner je Načelnik a ne SDA

Vijećnik u OV Sanski Most Amir Islamčević (Narodni pokret)  uzdrmao je, rasplamsao i uznemirio lokalnu političku scenu  svojim potezom kada je  nakon dvije godine prišao većinu koju predvodi SDA. Zbog brojnih kontraverzi, dilema, polemika na mrežama, navodnih motiva i ciljeva za ovaj Islamčevićev čin, te uzročno-posljedičnih spona i konekcija, optužbi i uvreda sjedne za izdajništvo i konvertitstvo i pohvala, čestitki  i lauda sdruge strane, Islamčeviću smo  postavili  set pitanja sa “uslovom” da odgovori na sva. Pristao je i  odgovorio  na njih.   I  to je to.

 

 • Prošlo je 10 dana od „istorijske“ vanredne sjednice Općinskog vijeća Sanski Most  na kojoj  vijećnik Amir Islamčević odigrao ključnu ulogu tako što je bio 16-ta  ruka nove većine na čelu sa SDA. Jeste li se pokajali  ili ste sada  sigurniji u ono što ste učinili?
 • To na prvi pogled izgleda tako ali ja na ovo gledam drugačije a to je da je ovo je situacija u kojoj sam JA većina zajedno sa građanima S. Mosta. Zašto to kažem? Pa zato što sam sa načelnikom dogovorio saradnju koju sam nudio i koaliciji. Načelnik je pristao na ovu vrstu saradnje u cilju da se deblokira JU Komunalni fond i garantovao da će „moji“ zahtjevi biti maksimalno ispoštovani.
 • Sada kao  dio većine sa SDA šta se to novo i dobro dešava ili šta će se dogoditi a u čemu Vi sudjelujete što  će biti dobro za građane Sanskog Mosta?
 • Ponavljam, ovo nije SDA većina jer moj glas vrijedi koliko i 13 SDA vijećnika a bez njega, mog glasa, načelnik ne može funcionisati. Bilo koja većina u OV bez saradnje sa Načelnikom je osuđena na propast. Od prvog dana koalicija nije mogla raditi u punom kapacitetu jer smo sa druge strane imali blokade. Ja sam prekinuo praksu konfrontacije sa načelnikom i blokade JU Komunalni fond bez kog grad ne može funcionisati.
 • U ulici u kojoj smo odrasli danas sam primijetio saobraćajne  znakove „radovi na putu“ i uvjerio se da se oko nekoliko šahtova betoniraju udubljenja koja su smetala u vožnji. Zar se čak ni ovo betoniranje nije moglo uraditi u protekle dvije godine?
 • Našim prepucavanjem sa Načelnikom došli smo do tačke kada je grad bio blokiran, bez realizacije infrastrukturnih projekata, bez ljetnog i zimskog održavanja itd. Svojom odlukom da deblokiram JU KF počinje realizacija svih projekata koje smo uvrstili u budžet a prioritet su oni zahtjevi koje sam označio kao takve. Ono što ste primjetili na ulicama to je izvođenje radova na nivelaciji šahtova koja su ili nakaradno urađeni ili su vremenom potonuli pa samim tim predstavljaju opasnost u saobraćaju. O tim stvarima sam u posljenje dvije godine nekoliko puta pričao u OV i podnosio inicijative.
 • Informacije koje imam kažu da ste sada često kod načelnika Hasanbegovića, dajte građanima informaciije šta se konkretno priprema kada je riječ o projektima koji se trebaju raditi u narednom periodu, a koji su bili blokirani?
 • Moja saradnja sa Načelnikom je na bazi uzajamnog poštovanja i uvažavanja. Svi moji zahtjevi tiču se građana S. Mosta a nikako neki moji lični interesi. U prvom redu to je završetak Zdene. Drugo, uređenje grada kao turističke destinacije počev od realizacije infrastrukturnih projekata do čistoće i estetskog izgleda a prije svega uljapšavanje gradskog mosta kao našeg brenda. Nezaboravimo da je prije rata S. Most bio grad cvijeća a Prvomajska ulica jedna od najljepših, što sad nije slučaj. Uređenje gradskih plaža, počet ćemo sa Gerzovom, zatim, ulaz u grad mora da ima natpis dobrodošlice sa nazivom što svi gradovi u BiH već imaju. Rješit ćemo autobuska stajališta, trotoar i rasvjetu do Mašinskog mosta, ogradu na mašinskom mostu. Rasvjetu u svim djelovima grada, redovno pranje i čišćenje kao i vanredno održavanje u ljetnoj sezoni. Veliki je spisak zahtjeva naših građana a odnose se na infrastrukturne projekte kako u gradu tako i u naseljima i selima oko grada koji čekaju deblokadu JU KF.
 • Imate li kontakte sa upravom Fonda koji ste „ odblokirali“?
 • Izabrali smo privremeni upravni odbor koji je izabrao VD direktora iz reda uposlenih. Ovim potezom smo odblokirali JU KF i stavili u funkciju blizu 5 miliona KM koja će biti utrošena u projekte naših građana. Trenutno su moji kontakti sa privremenom upravom svakodnevni.
 • Na vanrednoj sjednici načelnik Hasanbegović je onako u kuloarima  rekao  kako ste kod njega došli a da niste tražili ništa  za sebe. Jeste  li došli samoinicijativno  ili su vas drugi ubjeđivali  da to uradite?
 • Ja sam čovjek koji posjeduje svoje tri firme. Novac, niti bilo šta, nikad za sebe ne bih tražio, valjda imam puno nasljednih osobina od svojih roditelja koje Sanjani dobro poznaju. Na mene niko nema uticaja niti mi može narediti nešto što ne želim. Naš prvi sastanak je dogovoren na obostrano zadovoljstvo. Činjenica je da ni Načelnik nije mogao ništa uraditi u zadnje dvije godine i ovo je za njega a i za mene kao i za građane Sanskog  Mosta obećavalo neku novu eru političkih odnosa u kojima se prioritet daje našoj lokalnoj zajednici a ne ličnim interesima. Moja velika želja je da ovaj grad počne vraćati a ne iseljavati svoje sugrađane. Oni koji su otišli imaju dobrodošlicu i kao Sanjani i kao turisti. Uradit ćemo sve da se promjeni svjest prema onima koji svoj novac troše u našem gradu.
 • U odbrani ili objašnjenju zašto ste uradili to što ste uradili naveli ste kako za dvije godine ništa od infrastrukturnih projekata nije realizirano.Pomenuli ste deponiju, problem sa nezbrinutim psima itd.  Da li ste svjesni da ste  u svim tim pokušajima imali žestok na momente i brutalan otpor i opstrukciju od strane SDA i  da je to u velikoj mjeri razlog što niste uspjeli u realizaciji nekih vaših tadašnjih planova? Ili smatrate  da je posrijedi nešto drugo?
 • U ovom momentu razumijem i otpor od strane Načelnika na svaku odluku koju smo donijeli, zašto? Pa zato što smo od prvog dana i mi a i Načelnik imali pogrešnu percepciju o odnosima između većine u OV i Načelnika. Da smo svi razumjeli situaciju u kojoj jedno bez drugog neće funkcionisati i da nam je prioritet boljitak našeg grada, u startu bismo poduzeli sve korake da se dogovorimo ili da radimo na smjenama. Međutim ovaj status quo najmanje odgovara građanima a najviše pojedincima kojima je ovo bio lični ili stranački interes. Stoga se pojavljuje ona priča, nemojmo poduzimati ništa prije Opštih izbora a usput ćemo zaposliti sebe ili neke svoje kadrove.
 • „Deblokada“ Fonda kao ključni  motiv Vašeg pristajanja da budete  ključna poluga „preuzimanja“ Općinskog vijeća od strane SDA kod mnogih je stvorila uvjerenje i stav da ste, i  sami ste to napisali, izdajnik. Šta ste Vi sada, dezerter bivše većine, spasilac SDA, čovjek koji je napravio mučan kompromis u ime građana, znajući da ga čekaju teški trenuci?
 • Ovo zadnje najbolje opisuje moju poziciju, stim što ne smatram ovaj potez kao spas SDA stranke jer sam u razgovoru sa Načelnikom, a ne SDA, insistirao na tome da se „ne diraju“ direktori koje je koalicija postavila a to su ViK, RTV Sana i JU Centar za socijalni rad kao i 90% naših odluka pa čak i amandani na budžet za ovu godinu. Imamo razgovore i o tome da se na mjesto direktora Dvorane postavi čovjek kog je SDP predložio. Ja nemam problem s tim ko će biti na čelnoj poziciji nekog JP ili JU, važno je da to bude moralna i stručna osoba. Ovim pokušavam promjeniti svijest kod političara da nije važno ko predlaže direktora nego je važno da on uspješno vodi JP ili JU i stoji na usluzi svim građanima S. Mosta bez obzira na političko opredjeljenje ili nacionalnu pripadnost.
 • Kako podnosite pohvale od jednih i kritike od drugih, pri čemu kritike idu od klasičnih do diskvalifikatorskih?
 • Ovo je za mene prilično stresan period jer nisam navikao na loše priče o sebi, međutim ima i ogroman broj onih koji me podržavaju i vjeruju u ono što radim a vrijeme će pokazati ko je bio u pravu.
 • Možete li objasniti tu kontraverzu da ste  partner načelniku a ne njegovoj stranci? Kako  to razumjeti?
 • Od prvog dana sam insistirao na tome da se Načelnik ne predstavlja kao načelnik SDA nego kao Načelnik svih građana S. Mosta. Na kraju sam vidio da je i on počeo drugačije razmišljati i prihvatati tu činjenicu. Iz tog razloga sam insistirao da moj pregovarač bude načelnik a ne neko iz SDA. Logično da nam je svaki glas potreban u OV pa tako i glasovi SDA, zbog toga pokušavam ohrabriti i ostale političke subjekte koji participiraju u vijeću kako bi stvorili širu koaliciju, relaksiranih odnosa a u interesu svih nas. Imamo tu vijećnika Muju Sinanovića koji je prihvatio zajedničku ruku sa načelnikom a također se nadam da će još vijećnika uvidjeti da bez obostrane saradnje nema ni prosperiteta. Moj je stav u svakom slučaju da podržavam sve ono što bi bilo u zajedničkom interesu a protiv malograđanskih, kriminalnih, sebičnih i primitivnih zahtjeva pojedinaca ili dijelova pojedinih političkih partija.
 • Vratimo se na vanrednu sjednicu koju su u potpunosti ignorirali Vaše dojučerašnje kolege iz bivše većine, a vi ste ih zvali da budu prisutni i naglasili kako, da su na sjednicu došli predsjedavajuća dr. Sanda Čekić i njen zamjenik Jasmin Mujačić „ ne bi bilo razloga za njihovu smjenu“. Pitaću Vas iskreno , da li vjerujete da je u praksi bila moguća   takva opcija da  predsjedavajuća Čekić koja je član SDP-a i zamjenik Mujačić koji je  član Naroda i Pravde ostanu na čelu Općinskog vijeća a da većinu čine 16 vijećnika, 13 iz SDA i vas troje ostalih vijećnika? Kako  zamišljate da bi funkcionirao takav  parlamentarni apsurd ?
 • Tačno je da sam pozivao da na sjednicu dođe ili zamjenik ili predsjedavajuća, što bi u konačnici rezultiralo njihovim ostankom na pozicijama. Ovo bi bilo moguće pod uslovom da razumiju moje iskrene namjere a to je deblokada JU KF. Možda ovo zvuči malo utopijski ali smatram da je moguća neka šira koalicija pod predsjedavanjem dr Sande Čekić i potpredsjednikom Jasminom Mujačićem. Svaki potez koji bi vodio iskrenim dogovorima i sporazumima građani bi znali nagraditi jer im je preko glave priča o mržnji jednih prema drugima a na račun običnog čovjeka koji gleda da prehrani svoju porodicu ili koji razmišlja o odlasku iz BiH.
 • U internet polemici sa vijećnicom Naše stranke Nađom Nukić   rekli ste da  i dalje smatrate  kako je SDA mafijaška organizacija te da je Vaš postupak u stvari dogovor sa načelnikom kao institucijom. Da li  onda smatrate da je načelnik potpuno imun od uticaja svoje  Stranke, odnosno mafijaške organizacije koja  ga je svojevremeno i kandidirala i borila se da dobije načelnički mandat?
 • SDA kao politička organizacija ima ogroman broj presuđenih kriminalaca i onih kojima se trenutno sudi zbog raznoraznih prevara, afera i zloupotreba položaja. Naravno da mislim na SDA u cijeloj BiH. Protiv SDA članova iz Sanskog Mosta se također vode neki procesi pred sudovima. Ova stranka je najvećim djelom zaslužna za iseljavanje stanovništva, uništavanje prijeratnih fabrika. U zadnje vrijeme mi se čini da postoje dva krila u toj partiji, oni koji se nisu ogriješili o zakone ove države i sa druge strane one koji su svoja bogatstva stekli od rata do danas na sumnjiv način. Moja saradnja sa Načelnikom kao čovjekom bez afera i bez negativnih priča u našoj lokalnoj zajednici odgovara djelu SDA koji nije kompromitovan. Ja vjerujem da mu nije lako u njegovoj matičnoj partiji ali za sad se dobro drži.
 • Vijećnik Remzija Sadić izjavio je, odnosno napisao kako je sada već bivša većina bila na korak do postizanja sporazuma sa načelnikom oko deblokade Općinskog fonda za infrastrukturu na način da se sva sredstva  prebace na općinske službe  koje bi preko javnih nabavki realizirali projekte Fonda, ali, kako je napisao to nije odgovaralo nekim drugim „stratezima“. Šta znate o tome?
 • Načelniku nije odgovarao takav prijedlog jer bi time okrenuo dobar dio SDA protiv sebe a sa druge strane bi imao veliko breme i posao koji fizički ne bi mogao podnijeti niti kvalitetno uraditi.
 • Ovo pitanje iako jedno od mnogih, čini mi se ključnim. Da li ste svjesni da je  Vaša odluka i čin da  budete  dio većine koju  opet predvodi SDA  u samo predvečerje početka izborne kampanje  u psihološkom  smislu  učinila  epohalnu stvar za  osnaživanje, učvršćivanje   i zbijanje redova  SDA, pogotovo u Sanskom Mostu?
 • Njihovi redovi su samo prividno zbijeni jer su satkani od ličnih interesa koje od izbora do izbora građani kažnjavaju. Ta stranka mora očistiti svoje redove od hamolja i kukolja, kako bi mogla koliko toliko normalno funkcionisati. To nije moja briga jer nikad ni pomislio nisam da budem dio te stranke, u saradnju moram jer trenutno drugačije ne može.
 • Da li se, ako zaključimo da je takva teza da ste ojačali SDA  održiva, osjećate možda isfrustiranim i iskorištenim?
 • Ovaj proces ja vodim u saradnji sa Načelnikom a ne SDA i stoga se ne osjećam niti iskorištenim niti frustriranim. U svakom momentu mogu prekinuti našu saradnju, što za mene neće imati nikakvih negativnih posljedica a Načelnik kao i SDA bi ih itekako imali. Prekid saradnje ne želim samo zbog građana.
 • Ranije ste bili tema u negatiivnom kontekstu portala inmedia.ba koji je privatna medijska platforma Asima Kambera i nekih FB-stranica koje kriju autore. Ranije Vas je Kamber  nazivao „ revolucionarnim jajarom“, „ našim pobriškim turbo-folk kormilarom“, vrijeđao Vam suprugu isl. Sada   Vas neumjereno hvali. Ko se promijenio u svemu tome- Vi  ili On koji je metafora stranke koju Vi naziivate mafijaškom organizacijom i koliko Vam znači podrška Asima Kambera i njegovog sina?
 • Kad me taj čovjek hvali imam osjećaj da me svi građani Sanskog Mosta kunu. Najvolim kada im nisam bitan pa ništa o meni ne pišu. Ja sam uvijek isti, nikad se ne mijenjam. Volim sve što vole mladi, volim mladu jagnjetinu, po koju pivu, svoj grad, svoje Sanjane, prijatelje, volim dobro društvo, muziku, u duši socijaldemokrata, na terenu lokalpatriota, nisam mrzitelj jer ne znam da mrzim, uvijek sam pomagao one kojima je potrebna pomoć, koliko je to u mojim mogućnostima. Ne sanjam o odlasku, nego o borbi za poštenije, pravednije društvo za nas i našu djecu.
 • Pozvali ste kolege vijećnike  iz SDP-a, NES-a , NiP-a da „ujedinimo snage za bolje svih nas“. Šta  to znači, kako se i na temelju čega ujediniti, i kakav odgovor očekujete od njih?
 • Uvijek sam ih pozivao a i sad to činim, radimo zajedno sa Načelnikom na onim stvarima o kojima je moguć dogovor a nakon toga dolaze novi lokalni izbori, pa kom’ obojci, kom’ opanci.
 • Kako vidite svoj budući  politički angažman ?
 • Ako osjetim potrebu da svojim političkim angažmanom mogu učiniti bilo kakav pomak na bolje i ako to građani od mene budu tražili, bit ću im na usluzi. Ovo se za sad odnosi samo na lokalni nivo, jer nemam trenutno nikakve ambicije za više nivoe vlasti.