KREDITNI SLUČAJ TULIĆ Dva stana i vikendica plus ostale nekretnine nedovoljni za status “riješeno stambeno pitanje ” zamjenika glavne tužiteljice?

 

Fokus  sa intrigantnog i   strelovitog karijerističkog uspona  tužoca  Adnana Tulića ( za svega dvije godine tužilačke karijere imenovan je za šefa Odsjeka za korupciju, što je nezapamćeno/ nezabilježeno do sada)  praćen polujavnim/polutajnim obračunima sa neistomišljenicima, među kojima je  osim “jakih” poslovnih ljudi, advokata   i  drugih persona, bilo i novinara  i visokih policijskih dužnosnika, odnosno  uglavnom onih koji  su jasno  “skenirali”  njegov  po mnogo čemu kontraverzni tužilački modus operandi  posljednjih sedmica i mjeseci se sa tužilačkih predmeta (Tulić po  našem laičkom shvatanju kao zamjenik  glavne tužiteljice  drži ” na oku”  sve  “velike” predmete, od  kojih ovisi i  uspinjanje na karijernoj ljestvici koja se završava, bez smijanja, recimo pozicijom glavnog tužioca Tužilaštva BiH)  vratio se  na njegov imovinski karton.

Što “veći”tužilac, to veće potrebe

Pažljivi čitaoci neka ne nasjedaju na zavodljivi subjektivizam kako novinar sigurno  ima nešto protiv “krajiškog Eliot Nesa”.

Naprosto, vjerovali ili ne, tužilac  Tulić “sam piše”   i   ovu priču.

Kantonalni borački  fond , dosadnog punog naziva J.U. “Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija” prošle godine je zamjeniku  glavnog tužioca  Adnanu Tulić dao veliki stambeni kredit, od, nezvanično, 100.000 KM.

Reklo   bi se, što  veća i važnija (pravosudna) faca, to veće i (materijalne) potrebe.  Zašto se držimo takve teze?

U odgovoru  koji smo dobili navodi se  da je Tulić podnio prijavu na Javni poziv za odobrenje kreditnih sredstava za kupovinu stana ili stambenog objekta  ili izgradnju individualnog stambenog  objekta koji je raspisan 10.januara 2022.godine.

Radilo se o tzv. drugoj kreditnoj liniji  gdje su kreditna sredstva od 15-100.000KM, ovisno  o procjeni vrijednosti nekretnine. 

Očigledno je  ili barem se tako misli, odnosno logično pretpostavlja  da  je zamjenik glavne tužiteljice je, prema Pravilniku o uslovima, načinu i kriterijima dodjele  kredita  Fonda zadovoljavao kriterije  da dobije maksimalni iznos.

Ta tri kriterija su da je:

-pripadnik  boračkih populacija ili član  njihovih porodica ( on je dijete poginulog borca ARBiH)

– ima prebivalište  na USK

-nema riješeno stambeno pitanje on ili njegov bračni drug

Ako prva dva kriterija nisu  sporna,  šta je sa  trećim?

Sumnja  ili indicije  za pretpostavku da zamjenik glavne  tužiteljice  ima riješeno stambeno pitanje  naprosto proizilaze iz  Tulićevog imovinskog kartona koji je objavio CIN (Centar za istraživačko novinarstvo) . 

U njemu, da skratimo, piše da  zamjenik glavne tužiteljice  bihaćkog Tužilaštva  posjeduje  stan od 86 kvadrata čija je vrijednost 140.000 KM, stan od 75 kvadrata nepoznate vrijednosti,  u okolini BIhaća i Bosanske  Krupe posjeduje nekoliko zemljišnih  parcela ( ukupno četiri  od kojih su tri na njemu 1/1 , te  automobil  Volkswagen Passat B8, vrijedan 35.000 KM. To je ono što se zna.

 

Ovom i ovakvom  imovinskom kartonu tužioca  Tulića, nedostaje , recimo vikendica   u Lohovu oko koje se vrti “milion priča” oko načina   izgradnje  i dobijanja priključka električne energije, iako  Grad Bihać  ( posebno Damir Smajić) tvrdi da je sa Tulićevom vikendicom  u katastarskoj opčini Ripač sve okej, te da je građevinsku  dozvolu dobio 27.juna 2022.godine. Radi se o zemljištu od 1900 kvadratnih metara vrijednosti  90.000 KM na kome je izgrađena pomenuta vikendica. To što je ova vikendica izgrađena mnogo prije  od dobijanja dozvole za gradnju, naravno, nema veze sa bespravnog gradnjom, zar ne!? Doduše, Tulić je 15,07. 2021.godine,  11.  mjeseci prije nego je dobio građevinsku dozvolu za vikendicu objavio da je posjeduje, da vrijedi 120.000 KM i tako, po našem mišljenju,  indirektno priznao da  ju je gradio “na crno”.

Rang lista II linije-gdje je tužilac ?

Zašto  vikend objekta nema u imovinskom kartonu  tužioca Tulića, možda i nema  veze  sa ovom pričom. A možda i  ima.

Naravno, poseban esejistički osvrt zasluživala bi nabrekla požuda zamjenika glavne tužiteljice za materijalnim vrijednostima.

Po zdravoj laičkoj  logici, tužilac Tulić je  JU “Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija” dao  izjavu da nema riješeno stambeno  pitanje (kriterij III).

 

Tulić:  Nabujala  materijalistička  pohota?

 

Da li doista tužilac Tulić ima neriješeno stambeno pitanje ako posjeduje stan, vikendicu itd?

Postoji li način kojim bi se dva stana od skoro 160 kvadrata u  centru Bihaća  za  četvoročlanu porodicu zamjenika glavnog tužioca proglasio  kao nedovoljan , odnosno da se  takve i tolike nekretnine računaju kao  neriješeno  stambeno pitanje?

Šta je i kako izgleda onda riješeno stambeno pitanje u pogledu broja kvadrata, broja nekretnina isl? 

Ova  i druga pitanja  potiču jedni druge i zbog činjenice da na službenoj stranici “Kantonalnog fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija”  među dobitnicima kredita  odnosno objavljenoj rang listi, nema imena tužioca Adnana Tulića.

 

Rang lista Fonda: “Zaboravljeno” ime tužioca?!

Predistražne radnje, eterični kriterij  za kredit ?

Ovdje bismo mogli stati  i ostaviti javnosti, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, njegovom Uredu disciplinskog tužioca, kao  i policijskim  agencijama i ostalim zainteresiranim protagonistima  da  vide  ima li ovdje osim solidnog moralnog sunovrata  i nekih krivično-pravnih suspektnosti u obezbjeđivanju kredita  od 100.000 KM sa izuzetno povoljnom kamatom od svega 2 posto.

Takođe bi ostavili nerazrađenu i neiznijansiranu  tezu  o tome da  li  “iznenađujuća” kreditna sredstva za  tužioca imaju  dodirnih tačaka sa, nezvanično, predistražnim radnjama  Tužilaštva USK  prema  vodećim licima Kantonalnog fonda za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija.  Bilo  bi pretenciozno tvrditi  da  su eventualne predistražne radnje, nevidentirani  ezoterični  kriterij za kreditna sredstva Fonda. U Tužilaštvu  USK službeno kažu da nema ni istraga ni istražnih radnji, no šta  je  onda sa, nezvanično,  tužilačkim “dekretom”  budžetskoj  inspekciji  Ministarstva finansija USK , da uradi kontrolu poslovanja Fonda.