JOŠ JEDNA KOINCIDIRAJUĆA OPTUŽNICA Traži se sudija za prethodni postupak da što prije potvrdi diskutabilnu optužnicu protiv Almina Hopovca, budućeg ministra unutrašnjih poslova FBiH?!

Tužilaštvo USK: Poslalo optužnicu protiv Hopovca na potvrđivanje

 

“Obavještavamo Vas da je ovo Tužilaštvo podignulo optužnicu protiv Almina Hopovca, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav (1) Krivičnog zakona F BiH  i krivično djelo „Povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti“ iz člana 353. KZ F BiH. Nadležni sud još uvijek nije donio odluku o  potvrđivanju iste”, kazali su iz Tužilaštva USK za NAP.

Upućeniji novinari znaju da  poprilično komična i   “nategnuta”  optužnica  protiv Hopovca za interni premještaj i davanje određenih nadležnosti jednom državnom službeniku u Ministarstvu obrazovanja USK za koju se sada traži nagodan općinski sudija za prethodni postupak da je potvrdi, treba da unese  dodatnu konfuziju u  federalne događaje oko formiranje nove vlade FBiH. U tom smislu, ova labava i diskutabilna optužnica ima svoju političku dimenziju.

Kao što je poznato, Hopovac je kandidat za ministra u Vladi FBiH, a rukovodstvo SDP BiH danas je donijelo konačnu odluku o rasporedu kadrova u novoj Vladi FBiH.
SDA USK: MINISTAR HOPOVAC ZABRANIO DRUGI UPISNI ROK, RUŽNIĆ NEMOĆAN! ŠTA JE  U POZADINI? | Hayat.ba
Hopovac:  Između  dvije “paralelne” potvrde,   ministra unutrašnjih poslova i  optužnice
U posljednji čas umjesto spornog Vojina Mijatovića na poziciji ministra unutrašnjih poslova FBiH predložen je upravo Almin Hopovac.  To je, izgleda, natjeralo  Tužilaštvo USK  na promptnu reakciju.

Dobri poznavaoci “prillika”  u Tužilaštvu USK kojim “vedri i oblači”  jedan  tužilac, komentiraju da je brzinsko  podizanje optužnice  protiv Hopovca  upravo rezultat ove kadrovske vrteške  u Sarajevu.  Dolazak Hopovca u  resor unutrašnjih poslova,  mogao bi itekako naštetiti “bratskoj” suradnji  kadrovika Detašmana FUP u BIhaču i Odjela za privredni kriminal i korupciju koja  je rezultirala brojnih spektakularnim istragama i optužnicama ,a koje nakon višegodišnjih iscrpljujućih procesa uglavnom padaju na prvostepenim i drugostepenim sudovima  i proizvode ogromne izdatke budžetu Kantona a sve pod firmom “borbe protiv korupcije i kriminala i za pravednije društvo”(!?).

Mediji su u proteklim godinama izvještavali o selektivnom podizanju optužnica od strane Tužilaštva USK u  vrlo zanimljivim vremenskim intervalima i trenucima  vezanim  za donošenje značajnih odluka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, kao što su:  formiranje parlamentarnih većina, imenovanje vlade, lobiranja protiv pojedinih zastupnika, imenovanja krajiških zastupnika u domove naroda,  prijevremenih izbora u nekim općinama i sl.  Te  su se istrage  (optužnice) godinama “kiselile  u  donjim tužilačkilm ladiacama .

 

   

Jusić, Hajder, Bajramović, Hujić…nastavite  niz

 

Tako su se  u “dobar čas” potvrdile  optužnice protiv Hadisa Jusića   kada je biran u Dom naroda FBiH ( istog dana kada je izabran, 19. januara 2019. !?) a prije  dva dana Jusić  je po   toj optužnici prvostepeno oslobođen nakon  četiri godine povlačenja po sudu, protiv Halila Bajramovića (NIP)   jer je iznenada postao ” politički faktor” ( iz  ladice  se izvukao Bajramovićev slučaj iz 20o5. godine, a  optužnica je nakon 14 godina “istrage” potvrđena posljednjeg  dana 2019.godine!)  protiv Ermina Hajdera bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca ( Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je  13. februara 2019.godine  na svojoj službenoj stranici objavilo  potvrđenu  optužnicu protiv Ermina Hajdera za  slučaj iz 2010.godine i to tri dana prije prijevremenih vanrednih izbora za načelnika općine Bosanski Petrovac  gdje je Hajder bio jedan od šest kandidata!!!?),  protiv Zlatka Hujića, bivšeg načelnika  Bosanskog Petrovca i tadašnjeg poslanika u Skupštini USK-a  ( Tužilaštvo USK  ga je  novembra 2018. godine “programirano” optužilo    kada se dogovarala  nova  većina u Skupštini USK,a na Hujića je i preko optužnice  izvršen pritisak  da se tada prikloni SDA, što je on odbio).

Neka pažljivi čitaoci zaključe sami.