OVOZEMALJSKE MUKE PO SAIDU Lj. Pravosnažno oslobođen na Kantonalnom sudu u BIhaću, tri prijave protiv njega odbačene na Tužilaštvu USK, šta je slijedeće ?

Jedan tužilac, znase koji, ali se ne zna  kojim dijelom mozga, razumio  je  da dobio  službenu licencu za progon  građana po kriterijima koji baš i ne korespondiraju  sa  zakonom.

Ali vrijedi pokušati, tim prije  što vrh  pravosudne zajednice  vrlo sporo ili nikako ne kuži šta se dešava na Korzu. Čak ni kad “iscure”  pare iz   tužilačkih kasa  iz više krivičnih predmeta.  Davno  je, dok je još intenzivno u službenoj odori bio sada već bivši  policijski komesar Mujo Koričić,  bijesni tužilac odlučio da Koričića ruši  i “preko prijatelja”. Tako je u tužilačku orbitu,  htio ne htio, upao komandir policije u Cazinu.

Možda nikada nećemo saznati   šta se sve pokušavalo  da  se Said Ljubijankić kompromitira u proteklim godinama. Novinar se  naravno ne kune u Ljubijankićevu bezgrešnost, taman posla,  nego se bavi onim što mu se nastojalo prikačiti “službenim” putem. 

Več smo objavili da je Kantonalni sud Bihać pravosnažno oslobodio komandira PS Cazin Saida Ljubijankića i utvrdio da uopće nije bilo krivičnog djela! Tužilac u ovom predmetu   je bio Adnan Tulić. Kako je uopće došlo  do potvrđivanja jedne ovakve optužnice, to je, opet, posebna kuloarska pravosudna farsa. Potvrđena oslobađajuća presuda protiv Ljubijankića ( i Šabića) epilog je četvorogodišnje istrage i sudskog procesa koji je budžet Kantona koštao najmanje 100.000 KM. Optuženje komandira PS  Cazin dio je nikad objavljene  “strategije i taktike” Tužilaštva USK (il samo jednog tužioca?)  protiv sada već bivšeg policijskog komesara Muje Koričića, obzirom da je Ljubijankić bio potčinjeni komesaru, a vežu ih i privatne prijateljske veze.

Prijave protiv  Ljubijankića u tom periodu pljušte na sve strane, čovjek se, logično brani. No, profesionalni tužioci  neopterećeni političarenjem i “privatlukom”  u Tužilaštvu USK  rade svoj posao u duhu Zakona  o krivičnom postupku.

Tako tužiteljica Područnog odjeljenja Tužilaštva USK  u Sanskom Mostu 31.01.2020 godine obavještava komandira PS Cazin  da u predmetu broj TO1 0 OKT 0030774 18 donosi naredbu o neprovođenju istrage. Ljubijankić vjerovatno više i ne zna za šta su ga prijavljivali i teretili u  ovom slučaju.

Tako druga tužiteljica Tužilaštva USK  dana 26.12.2022.godine donosi Naredbu o neprovođenju istrage broj T01  0 KT 0037290  20  protiv Saida Ljubijankića, Elvira Hadžića i  Ferhada Mehića zbog navodnog krivičnog djela Protivpravno lišenje slobode  iz člana  179 stav 1 KZ FBiH počinjenog na štetu Bešira Durakovića. Tužiteljica konstatira u Naredbi da “djelo koje su osumnjičeni počinili nije krivično djelo”. Pametnom dosta. Ili što bi rekao pravosudni edukator   na maternjem latinskom “sapienti sat”.

Konačno , tužilac  u predmetu  broj T01 0 KTK 0030919 18 donosi Nredfbu o obustavi istrage protiv Saida Ljubijankića iz Donje Koprivne, Grad Cazin,  zbog navodnog krivičnog djela Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380, stav 1 KZ FBiH jer “nema dovoljno dokaza da je osumnjičeno lice počinilo krivično djelo”.

 

Iza ove neuspjele namještaljke i slanja lica M.B. da u prostorijama PS Cazin  ” počasti”  Ljubijankića krije se , znate već ko.

Kada  to nije uspjelo , jer je Ljubijankić odbio da sam bude u kancelariji sa M.B rekavši mu pritom da će mu otkinuti ruku koju je gurnuo  u gornji džep  jakne da izvuče obilježene novčanice , Tužilaštvo USK odmah, promptno i dramatično,a svakako i spektakularno, hapsi komandira PS Saida Ljubijankića zbog navodnog protivpravnog lišenja slobode “Amerikanca”  Kasima P. !!? 

Tužilac  traži i dobija  pritvor za Ljubijankića  u trajanju od  21 dan.  O kakvom se fiktivnom krivičnom predmetu radi govore slijedeće činjenice. Kasima P.  na graničnom prijelazu  privode pripadnici Državne granične službe (DGS) a tada je Said Ljubijankić na redovnom godišnjem odmoru!? 

Nakon 21 dana kontraverznog, vrlovjerovatnog protivpravnog   pritvora, Ljubijankića puštaju na slobodu ali je pod suspenzijom.  Ovaj nevjerovatni , na prvi pogled zamršeni i komplikovani, a na  drugi, čak i pogled pravnog laika,  vrlo jednostavni slučaj preuzima tužiteljica A.Dž. ,  i nakon istrage  donosi odluku da se Kasim P. prijavi zbog ugrožavanja sigurnosti komandira PS Cazin!? Štaviše Kasim P. to i sam priznaje!??

Ovaj predmet  protiv Kasima P. još traje na sudu,a   dobropoznati tužilac prijavljuje komandira Ljubijankića za lažno prijavljivanje Kasima P. (!!?)   iako sudski postupak protiv Kasima P.   još uvijek traje i još se ne zna njegov epilog.

Županijsko tužiteljstvo ŽZH – Jabuka.tv

 

Zbog protivpravnog lišenja slobode Saida Ljubijankića  Federalno tužilaštvo je ovu prijavu signiralo Tužiteljstvu  Zapadno-hercegovačkog kantona u Širokom Brijegu,a pripadnici Državne istrage za zaštitu (SIPA) uzeli službene izjave.

 

Naravno, to je   ono “službeno”. No, ima i   onog podlog i pakosnog fejsbukovskog , kada pod lažnim profilom objave kako Ljubijankić koji sada radi u Bihaću nije prošao redovne provjere za policijske službenike. Naravno, ta glasina ili laž ( priča se da “Čedo opet lupa na  času”) potrebna je da barem dodatno uznemiri Ljubijankića i da , uz to, kod potpuno  sluđene javnosti i dalje drži pritisak o  “kriminalnom” Ljubijankiću.

Nakon svega ostavljamo razumnim i nepotkupljivim čitaocima  da zaključke o svemu donesu sami. O  tome da li sve ovo ima veze sa politikom, sujetom, mozgom i zakonom.  Sa svačim pomalo, ili  ni sa čim od nabrojanog.