Presuda u slučaju “Respiratori”: Premijer Fadil Novalić osuđen na 4 godine , Solak na šest, Hodžić na pet godina zatvora, a Jelka Milićević oslobođena

Federalni premijer Fadil Novalić proglašen je krivim u slučaju “Respiratori”. Osim njega, krivi su još i suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, kao i osnivač i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić.  Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević (HDZ) nije proglašena krivom u ovom predmetu.

Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina.

Podsjećamo, Istraga je još u subotu najavila da su HDZ i stranke Trojke, uz pomoć međunarodnih zvaničnika izvršile pritisak na sudiju Gorana Radevića kako bi Novaliću i drugi bili osuđeni, što bi trebalo biti iskorišteno u procesu formiranja nove Vlade FBiH.

Optužnica protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević podignuta je u decembru 2020. godine.

Prvano lice “F.H. Srebrena malina”, te Novalića, Solaka i Hodžića Tužilaštvo tereti za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”.

Tužilaštvo tereti Jelku Milićević za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH.

Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

“U tom su se planu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba ‘F.H. Srebrena malina’ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine”, navedeno je u sažetku optužnice koju je objavilo Tužilaštv BiH.

Ministrica finansija Jelka Milićević optužena je da je počinila kazneno djelo “nesavjestan rad u službi” jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice. No, na kraju je ona, prvostepenom presudom, oslobođena odgovornosti.

Presuda Novaliću i drugima nije pravosnažna. Odbrane i Tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Istraga.ba