NOVI KRAH “SPEKTAKULARNOG” TUŽIOCA TULIĆA Općinski sud Bihać odbio optužnicu protiv Almina Hopovca!

 

Općinski sud u Bihaću odbio je optužnicu protiv Almina Hopovca, kandidata za ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH, pišu svi bh portali.

Kantonalno tužilaštvo USK optužilo je Hopovca da je kršio sudske odluke, ali  sudija za prethoodno saslušanje Elvir Jakupović  nije  razmišljao glavom  nadležnog tužioca.

 

 

Tulić: Apsurdna optužnica

Smiješna optužnica  podignuta  je zbog, kako se navodi, osnovane sumnje da je u svojstvu službene osobe Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona iskoristio svoja ovlaštenja u korist državnog službenika Damira Redžića. Hopovac se teretio da je protivno pravosnažnoj presudi kojom je Redžiću bilo zabranjeno vršenje poziva, aktivnosti ili funkcija kao rukovodećem državnom službeniku na pet godina, omogućio obavljanje dužnosti za koje je znao da su Redžiću zabranjene.

Nezvanično, prema portalu Raport,  Općinsku sud u Bihaću je prvo optižnicu vratio Tužilaštvu USK na doradu, pa je onda i odbio.  Tim gore po  nadležnog tužioca.

Optužnicu je zastupao, ko drugi nego tužilac Adnan Tulić. Pogledajte  i pročitajte šta je portal normala. ba objavio prije 24 dana.

Upućeniji novinari znaju da  poprilično komična i   “nategnuta”  optužnica  protiv Hopovca za interni premještaj i davanje određenih nadležnosti jednom državnom službeniku u Ministarstvu obrazovanja USK za koju se sada traži nagodan općinski sudija za prethodno saslušanje   da je potvrdi, treba da unese  dodatnu konfuziju u  federalne događaje oko formiranje nove vlade FBiH. U tom smislu, ova labava i diskutabilna optužnica ima svoju političku dimenziju….Dobri poznavaoci “prilika”  u Tužilaštvu USK kojim “vedri i oblači”  jedan  tužilac, komentiraju da je brzinsko  podizanje optužnice  protiv Hopovca  upravo rezultat ove kadrovske vrteške  u Sarajevu.  Dolazak Hopovca u  resor unutrašnjih poslova,  mogao bi itekako naštetiti “bratskoj” suradnji  kadrovika Detašmana FUP u BIhaču i Odjela za privredni kriminal i korupciju koja  je rezultirala brojnih spektakularnim istragama i optužnicama ,a koje nakon višegodišnjih iscrpljujućih procesa uglavnom padaju na prvostepenim i drugostepenim sudovima  i proizvode ogromne izdatke budžetu Kantona a sve pod firmom “borbe protiv korupcije i kriminala i za pravednije društvo”(!?).

Dakle, jasno  je…

Nedavno je sudija za prethodno saslušanje odbio dvije tačke optužnice protiv  Dženisa Šabulića i PZU “B Pharm”  koja dominantno ima za cilj po svaku  cijenu   “izbacivanje”  ove farmaceutske   kompanije iz  Doma zdravlja Bihaća ,a “glamuroznu” optužnicu  “skrojio” je, naravno, tužilac Tulić.

Prije toga Tulić je izgubio pravosnažno krivični predmet protiv Saida Ljubijankića, komandira PS Cazin,  prvostepenu presudu u krivičnom predmetu “Komrad”  ili  “Agram” u kome su svi oslobođeni  (četvoro oslobođenih Hadis Jusić, Jadranka Redžić, Jasmina Ibrahimpašić, Amir Delić a peti, Emdžad Galijašević, spektakularno hapšen,  umro u trećoj godini sudskog procesa)  , prvostepenu presudu u krivičnom predmetu “Rasim Pajić”, odustajanje (!!?)  u krivičnom predmetu ” Dr. Selim Toromanović”  gdje je Kantonalni sud dosudio oštećenom 158.000 KM…U više drugih predmeta   ( “Registrator”, ” Dom zdravlja Bihać”…)   Tužilaštvo USK očajno stoji, a “vrijedni” i spektaklu odani tužilac Tulić je stigao da pompozno uhapsi i ministra zdravstva USK  dr. Murisa Halkića i da ga ” u roku odmah”  pusti (!!!?) donoseći naredbu o neprovođenju istrage. 

Zamjenik glavne tužiteljice Adnan Tulić  svojim radom nanosi ogromnu štetu  Tužilaštvu USK  i bh pravosuđu u cjelini,  a (in)direktno i budžetu USK.