VAZDUH TREPTI KAO DA NEBO GORI, sprema se oluja : ATENZIONE ! SUSPENZION!?

(Ovo je  satira)

 

Neko manje oprezan bi odmah s neba pa u rebra rekao tj. napisao ” suspendiran je” je , ali takva nepodnošljiva lakoća zaključivanja ne pada nam na pamet.

Nema to ni smisla.

Osim toga,  grubo je.

Suspenzija je naša riječ, ako je vjerovati gospodinu Vukajliji, koja  je nastala od engleske reči ‚‚suspenžn”,  a koja je nastala od francuske reči ‚‚suspenzjo (kad namjestiš usta da izgovoriš N, a ne izgovoriš ništa), a koja je, opet,  nastala od latinske reči ‚‚suspenzio” i u prevodu znači: vešanje.

Vješanje?!

Taman posla.

Nismo   inkvizicija.

Da budemo jasni, a i opreza radi, ovaj totalno  nesponzorirani sadržaj nije  nastao u suradnji ni sa kim, pa ni sa VSTV-0m ili Uredom disciplinskog  tužioca.  Taman posla,  ali čini  se da sluzavi i gnojni  trag jedne kontraverzne karijere vodi do njih.

Barem se tako čini.

Ovo  smo dužni reći u znak odbrane od  mogućih  zlobnih tumačenja i kao  uvertiru  u  ono što slijedi, a detalji te degutantne storije se  naziru i njima se javno šuti. 

Naime, dapače,  premda i unatoč svemu, ako  tužilac sklon sopstvenim FB hvalospjevima i obdaren  čeličnom mentalnom snagom da podnosi  neumjerene  pohvale ma od koga dolazile,  ne dođe na  konferenciju “Pravo na pravdu” u  u organizaciji Ureda EU u BiH i BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network,) a nezvanične informacije prije  tog skupa govore  da je najavljen kao jedan od govornika, onda je to malo  čudno.

Ne samo čudno, nego i zajebano.

Propustiti jedan takav marketinški protokol, naprosto ne liči na njega, tim prije što se radi o “proameričkom” tužiocu , upornom poput terijera, navodno specijaliziranom za  organizirani kriminal i korupciju.

Takva prilika da se “među  svojima” pohvališ “grandioznim” uspjesima ne propušta  se.

Sada na  fonu jednog “neopravdanog” izostanka  a  kome  je  prisustvovala njegova  šefica  i još nekoliko njemu mrskih faca (pogotovo jedna) , čaršija sklapa kockice mozaika šta se to događa  u tužilačkoj “hiži” . 

Sve  dalje što pročitate možda bi bio neoboriv dokaz u vrijeme Bordžije (Lucrezia Borgia)a, ali ovdje i danas  to morate uzeti sa  rezervom.

Riječ “nezvanično” je  najpopularniji metod novinarskog istraživanja pogotovo u situaciji i okolnostima kada iz jedne institucije osim notornih službenih informacija ne možete dobiti ništa drugo, pogotovo ne “porodični ” prljav veš  o kome unatoč svemu bruji ne samo ova čaršija nego i ona na Miljacki. A priča je slijedeća i , opet naglašavamo, u  klasičnoj “opremi”  i po modelu “rekla-kazala”, ali sa vrlovjerovatnim visokim stepenom tačnosti.

Nedolazak na konferenciju tužioca   vezan je , kako stvari  stoje, sa donekle  dobro provjerenom informacijom, da se već tada  u krugovima, elipsama, spiralama, sinusoidama i sinapsama Institucije koju je posljednjih godina “proslavio ”  spektakularnim  medijskim hapšenjima  visokih funkcionera i uglavnom oslobađajućim presudama, čulo da je tužilac pred suspenzijom.

Kakvom i zašto i da li je baš tako, čuće  se.

Uglavnom, a po priči iz   tužilačkih hodnika , ovom rekorderu u disciplini izgubljenih presuda protiv  javnih dužnosnika ( dopišite…načelnika, ministara, rukovodećih službenika,policijskih službenika, direktora javnih preduzeća i ustanova),a kome su  do sada ničim izazvani  bezuvjetno vjerovali a  kum i  ekipe  sa društvenih mreža  pisali impresivne ditirambe, došlo je loše i ubrzo  je  u pratnji omiljenog policajca Žuće završio u bolničkoj ustanovi.

Ima   tu  još nekoliko opcionalnih verzija koje se  vezuju za snažne  i na momente čak i brutalne verbalne konfrontacije  oko luksuznih  privatnih turističkih kapaciteta uz modru i  prekrasnu rijeku njega i šefice,  koji se već nalaze na online bukinzima, ali da se ne bavimo dalje alternativama i solucijama koje su izazvale ili možda i nisu,  fras kod tužioca-

Neke naknadne provjere i propitivanja o kvaliteti  i objektivnoj uvjerljivosti informacije  koja se poput lepre raširila zapadnim obodom Bosne uglavnom  su potvrđivale, doduše nezvanično, da je Ured disciplinskog tužioca podnio VSTV-u  zahtjev za suspenziju tužioca. 

Ako je to tako, onda bi to moglo značiti   npr. da  je  jedno od tužilaštava donijelo naredbu o pokretanju  istrage, što skoro automatski reproducira suspenziju, dakle “ono”  francusko-englesko-latinsko spočetka teksta.

 

Kantonalno tužilaštvo SBK prezentiralo rezultate za 2022. godinu: Riješeno mnogo više koruptivnih djela, ostvareni zadovoljavajući rezultati - Bug.ba - Info portal Bugojno

Ili, možda, nismo u pravu.

Jer toliko je obilna građa  o suspektnim tužiočevim  radnjama pohranjena na više pravosudnih adresa,  da nezvanična, a opreza radi kažimo ležerna , informacija  o  prijedlogu /zahtjevu  za suspenzijom  i ne djeluje  kao provizorna simulacija kojom bi se, ne daj Bože, tužiocu nanijela duševna bol i uvreda časti i ugleda.

Zaključak  i (o)poruka: 

Čitajte sa oprezom, nije fol u propagani nego u istini makar  i kobnoj. Ne širite  glasine bez  potrebe  i čekajte službenu verziju “sa Miljacke”, ma koliko ona bila, možda sudbonosna i  fatalistička.