DA, Sinanoviću je vraćeno lično naoružanje jer ne prolaze spletke baš uvijek

 

 

Zvuči  groteskno kada kućni portal iz Pobriježja, koji godinama piše isključivo loše  stvari o Šefiku Sinanoviću iz Sanskog Mosta prije neki dan objavi da je Sinanoviću vraćeno  lično naoružanje koje mu je bespravno oduzeto.

Nebitna je i nagla „prehlađenost“  autora teksta na ovom portalu propraćenog sudskim rješenjem, ali nama, ipak,  ostaje začuđenost i pitanja otkud  takva metamorfoza.

Naime, „guglanjem“ možete vidjeti šta je isti „medij“  prije dvije godine pisao  o Sinanoviću u vezi privremenog oduzimanja njegovog naoružanja, kao i o drugim događajima u vezi sa njim.Munjeviti preobražaj u tom kontekstu koliko signifikantan toliko i neobjašnjiv.

Podsjećamo šta je normala.ba tada o tome pisala i analizirala, ukratko, tvrdila kroz argumente, indicije  i osnovane  sumnje da je riječ o policijsko-tužilačko-političkoj  spletki i namještaljci.

Sinanoviću su sanski policajci lično naoružanje privremeno oduzeli 17. januara 2020.godine i to, vjerovali ili ne, za dva sporna događaja u kojima je Sinanović učestvovao u maju 2019. i drugom, navodnom  u decembru iste godine. Policija je „procijenila“ da postoji moguća opasnost od upotrebe oružja od strane Sinanovića. Upravo zbog takve gluposti Ministarstvo unutrašnjih poslova USK je  Sinanoviću vratilo lično oružje 13. februara iste godine bez prava žalbe Treće policijske uprave Sanski Most i bez prava pokretanja upravnog spora (tužbe). Sinanović je pokrenuo postupak  kod Unutrašnje   kontrole Uprave policije MUP USK za utvrđivanja svih okolnosti vezanih za  nezakonito oduzimanje naoružanja i najavio privatnu tužbu protiv Treće policijske uprave Sanski Most  za nadoknadu štete .

Napomene radi, po Sinanovićevoj prijavi Unutrašnjoj kontroli Odbor za žalbe javnosti USK u svom Mišljenju od 18.marta 2021.godine  Jedinici  za profesionalne standarde , unutrašnju kontrolu i reviziju MUP  USK daje  saglasnost na  Zaključak Jedinice  za profesionalne standarde , unutrašnju kontrolu i reviziju MUP  USK  “…  da je policijski službenik  PS  Sanski Most Halkić Mehmed počinio lakšu povredu službene dužnosti iz razloga što je imenovani kvalifikacijom i primjenom člana 51. Zakona o oružju i municiji inicirao pogrešan smjer cjelokupnog prvostepenog postupka od strane PU Sanski Most…”,a ova Jedinica je donijela Zaključak da se policijski službenik Halkić disciplinski kazni za lakšu povredu dužnosti tee da se dodatno educira u ovoj oblasti.

Policija ponovo priprema oduzimanje Sinanovićevog naoružanja  i to po   rješenju od 28.juna 2021.godine.

Policijski službenici  nisu ni stigli da mu uruče rješenje   i oduzmu naoružanje, jer 30.juna na scenu stupa  Tužilaštvo USK i  Detašman Federalne uprave policije (FUP) iz Bihaća i Sinanoviću oduzimaju naoružanje iz  prostog razloga što je svojim rješenjem Sinanoviću naoružanje vratio tadašnji policijski komesar Mujo Koričić.

Jedanteisti tužilac i jedanteisti federalni policajac mislili su da će uz pomoć ovog „slučaja“  suspendirati i optužiti Koričića  zbog sumnji u zloupotrebu ovlasti ili položaja iz člana 383, stav 1 KZ FBiH. Osim toga, nisu željeli dozvoliti da lokalna policija preuzme Sinanovićevo naoružanje u upravnom postupku, jer to nije spektakularno  i nije po  ćeifu „tužica sa Korza“  koji mnogo više preferira kineske vatromete i cirkuse  sa hapšenjima.

Drugim riječima, Šefik Sinanović je trebao  biti  kolateralna šteta u tužiočevom „ratu“ sa bivšim policijskim komesarom.

I tužilac “taj i taj” opet nije uspio.

Vraćanje ličnog naoružanja Šefiku Sinanoviću  2023. godine od  strane Suda dokaz je  gorenavedenog. Samo, trebalo je sve to proživjeti i dočekati.