HODOGRAM “OPERATIVNOG PLANA” U ANĐEOSKOJ VILLI UNA LUX Kad kum nije dugme, a nije ni badžo

Kratki prikaz parodije i groteske bh pravosuđa , ili čemu, uostalom,  služe prijatelji i kumovi

Prije 61 godinu  u  bivšoj Jugi snimljen je  partizanski  igrani film pod nazivom “Saša”. Bio je to crno-bijeli film.  U VSTV je 61 godinu kasnije bez prisustva kamera odigran film u  kome je glavnu ulogu odigralo lice po imenu Saša. Bilo je to “sranje u bojama”. 

Naime, premda, unatoč, štaviše i međutim…

Ured disciplinskog tužioca je 20.jula 2023.godine  Prvostepenoj disciplinskoj komisiji (PDK) VSTV-a podnio zahtjev za privremeno udaljenje  od vršenja dužnosti zamjenika glavne tužiteljice i tužioca Tužilaštva USK Adnana Tulića na osnovu člana 77, tačka a Zakona o VSTV-u

Član 77.
Diskreciono privremeno udaljenje od vršenja dužnosti
Sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti:
(a) ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku;

Prvostepena  disciplinska komisija  (PDK)  dana 21.7.2023.  donosi  odluku da se  Adnan Tulić  udaljava od vrsenja duznosti zamjenika glavnog kantonalnog tuzioca i tuzioca Kantonalnog tuzilastva u Bihacu do okoncanja krivične istrage koja se protiv njega vodi   u  Tužilaštvu SBK.

Tulić je suspendiran nakon što je protiv njega Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona otvorilo istragu zbog sumnje da je počinio krivično djelo obmana prilikom dobijanja kredita (član 268 KZ BiH). Nešto ranije, po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću pretreseno je nekoliko objekata u Krajini gdje je izuzeta dokumentacija koja bi mogla dokazati Tulićevu krivičnu odgovornost, piše Istraga.ba

U Tužilaštvu USK  nekoliko dana prije suspenzije zamjenika glavne tužiteljice Adnana Tulića, kada se valjda već znalo  za naredbu za pokretanje istrage  Tužilaštva SBK,  nezvanično, vlada vanredna situacija. Oprečne i neprovjerene informacije govore da dolazi do  “nemira”,  teških riječi, oštrih polemičkih strelica, zbog čega, nezvanično, Tulić uzima  bolovanje.

Iako neslužbeno najavljen na Konferenciji o pravosuđu u hotelu SWISS 18.jula,  na temu ” Korupcija  u obrazovanju- trgovina  diplomama” Tulića na ovom skupu pravosudnih funkcionera, novinara  i civilnog društva mijenja glavna tužiteljica  i doživljava potop, što  nije tema ovog teksta, mada se, kako čujemo, na ovoj sesiji najviše pominjao “proamerički” tužilac i njegovi zanimljivi slučajevi, poput slučaja ” Dr. Selim Tormanović”, ali i drugi ništa manje intrigantni i oficiozniza  predmeti poput ” Handanagić-Medit”, “Amir Osmančević-Direkcija za ceste”…

 

 

Slika može predstavljati 3 osobe i tekst

U tekstu  portala Istraga.ba  sa naslovom Dok još živi u stanu kojeg “formalno nema”: Ovo je kuća koju je tužilac Tulić izgradio “budžetskim kreditom” za koji je aplicirao četiri mjeseca nakon zatvaranja konkursa! objavljenog 10.avgusta 2023. godine piše da je u Villi Una Lux u Lohovu, vlasništvo tužioca Tulića i njegove supruge posljednjih 20-tak  dana “spavao najmanje jedan član VSTV-a u društvu sa direktorom IDDEEA-e Almirom Badnjevićem, ekspertom opće prakse bliskom Narodu i pravde. Domaćin je bio tužilac Adnan Tulić.”

 

 

Ne  može se tvrditi, ali se može pretpostaviti da bi taj član VSTV–a mogao biti, npr. Sanin Bogunić, tužilac u Tužilaštvu Kantona Sarajevo  iz najmanje dva razloga.

 

Bogunić i Tulić se odlično poznaju što pokazuje i njihova zajednička fotografija na stadionu na jednoj od utakmica nogometne reprezentacije BiH.

 

Sinonim uspjeha: Almir Badnjević, uskoro jedini doktor nauka biomedicinskog inžinjeringa u BiH  

Takođe, ako je vjerovati  našim  izvorima, Bogunić i Badnjević su badžanci ili pašenozi (supruzi dvije sestre), dok su Badnjević i Tulić, obojica rodom iz Bosanske Krupe, i uz to i kumovi i “braća”, kako se moglo pročitati na društvenim mrežama.
Najveći obožavalac

Adnan Tulić

hvala brate i kume❤️ Almir Badnjevic
Veoma zanimljiv  i inspirativan konglomerat  umreženih privatnih bliskosti sa velikom poticajnom snagom, recimo,  u nesebičnom pružanju prve pomoći “unesrećenom” prijatelju.
Fotografija objekta iz galerije

 

Istovremeno, može se pretpostaviti  da je Almir Badnjević  u Villi Una Lux  proveo  barem jednu noć,  ako ne  i više, jer je na stranici Bucking.com objavljena njegova recenzija o  ovom bajkovitom objektu 24.jula 2023. godine  sa slijedećom impresijom:

“Domaćin je bio stvarno velik i vrlo prijateljski. Ovo je najbolje mjesto u Bosni i Hercegovini”

 

 

 

 

Štaviše, ako se pogledaju kompletne recenzije uočiće se i podatak da je uz ime Almir i datum 24.juli upisan podatak o boravku  dvije noći, što mu daje za pravo  da još kvalitetnije  procijeni sve  prednosti i vrsnoću tužiočeve vile.

 

 

 

 

Ako je vjerovati izvorima portala Istraga.ba , mogli bismo pomisliti, ako ne baš i tvrditi, da je istovremeno u Villi Una Lux, toga dana i tih dana, eventualno, boravio “najmanje jedan član VSTV- a”, makar to i ne bio Sanin Bogunić.

Zašto su znakoviti a možda i simptomatični  ovi  dani/datumi?

Datum 24. juli i dani prije i nakon toga koincidiraju, vjerujmo, čak i u šali,  slučajno, sa periodom između 21. jula kada PDK  VSTV-a donosi odluku u suspenziji zamjenika glavne tužiteljice i tužioca Adnana Tulića i 3.avgusta kada Drugostepena disciplinska komisija (DDK)  VSTV   meritorno odlučuje da se Tuliću suspenzija ukine, bez obzira na istragu  koja je protiv Tulića tek otvorena i ne zna joj se ishod.

Portal “Istraga.ba”   tim će povodom napisati u pomentom tekstu slijedeće:

Zamjenik glavnog tužioca iz Bihaća više nije suspendovan. To što je protiv Adnana Tulića donesena naredba o provođenju istrage, za članove VSTV-a Sašu Sarajlića, Mustafu Šabića i Snježanu Petković ne znači ništa. U ovom slučaju, za razliku od drugih slučajeva, VSTV je “ulazio u meritum” i utvrdio da zamjenik glavne bihaćke tužiteljice Adnan Tulić nije vršio nikakve manipulacije prilikom dobijanja povoljnog stambenog kredita iz kantonalnog budžeta. No, kada smo člana VSTV-ove Drugostepene komisije Sašu Sarajlića počeli pitati o detaljima Tulićevih kredita on je rekao da mu nije poznato. Stoga sada objavljujemo sve sporne detalje koje nam je potvrdio i sam tužilac Adnan Tulić.

 

To je takođe period  ili   vremenski raspon u kome, kakve li ludosti i koincidencije, suspendirani tužilac Tulić  piše žalbu DDK-u koja mu uvažava žalbu i preinačuje prvostepenu odluku PDK tako što odbija zahtjev Ureda disciplinskog tužioca kao neosnovan.

Onog ko bi maliciozno  i zlonamjerno tvrdio  npr. da su  kum  Badnjević, a posebno pašenog i član VSTVa Bogunić (ako uopće može biti riječi o njemu) u  rajskom ambijentu lohovske  hacijende okovane mermerom zakulisno orkestrirali i dirigirali  u smjeru već poznate odluke DDK-a o ukidanju suspenzije vlasniku Ville Una Lux, treba urgentno i neodložno  tužiti za klevetu.

Prema tome, samo  bi neko neoprezan ili provokator mogao tvrditi  da su se prijatelji/kumovi/ badže potrbušili  smisli i  iskovali plan o spašavanju vojnika Tule, jer za to,naprosto, nema dokaza.  Van  razumne sumnje, što bi rekli pravnici.  A i inače, što bi rekli laici.

Napomena – Ovo je satira, a satira  je laž, mada i u laži uvijek bljesnu zrnce istine, što  će pažljiivi čitaoci lako prepoznati. 

I na kraju- nije ovo ni “p” od pravosuđa, ovo je još uvijek Tegelijina birtija za “potkivanje”.