BLEFIRANJE // DODIKOVI SRBI I NEMOGUĆA FISIJA

 

Znate li šta je blef?  Naravno da znate. Znate i da  blef  uspijeva  u zavisnosti od panike onih  kojima je upućen. Snaga blefa je samo u doživljaju subjekta/ objekta”, i nezavisna   je od  sadržaja  blefa. Tu ” seosku nauku”  dobro je savladao Milorad Dodik.

Širenje   fame o  Dodikovom poigravanju  sa  visokim predstavnikom i međunarodnom zajednicom nastavlja se i  opet se prijeti otcjepljenjem  ako Schmidt donese zakon o državnoj imovini.

U osnovi  bez obzira na   političke turbulencije u BiH i  ”  bildanje”  Dodikovog “autoriteta”   kroz višegodišnje prijetnje disolucijom i referendumima  o svemu i svačemu, Dodik  & comp ( Cvijanović, Višković, Nešić, Stevandić…) nemaju nimalo utemeljenja u međunarodnom javnom pravu tako da   brutalni “diskurs”  o  secesiji  može  poslužiti i služi jedino populističkom nacionalnom glumatanju, ili žargonski “preseravanju” i stvaranju lažnog mita o velikoSrbinu koji se  “uspešno” bori protiv “celog sveta”.

Milorad Dodik koristi institucionalnu moć  “Predsednika”, ojačanu ličnu prorusku agendu , Vučićevo “tapšanje” ,  scensku bahatost, aroganciju  i naprasitost i ritualno “plaši” svoje protivnike,  a čim se “dozove pameti”  reterira i svoj “kafanski ”  izričaj  suptilno umiva “pozivom” na urazumljavanje “stranama u sukobu”.

Navodno samoopredjelnje sa  otcjepljenjem RS-a može biti samo otcjepljenje od mozga.

Prvo, entitet kao dio Države BiH ne može “podnijeti zahtjev”  za terirtorijalno otcjepljenje.

Nije to zahtjev za  rodni list u CIPS-u.

Po međunarodnom javnom pravu  samo bi se etnički Srbi  ( kao narod)  mogli pozvati na samoopredjeljenje  sa otcjepljenjem, a oni su kao konstitutivni narod  već iscrpili to svoje pravo  jer su se “organizirali”  u Državu BiH.

E sad, da  se “predomisle” i požele teritorijalnu secesiju morali bi  dokazati da su UGROŽENI npr kao  što su bili kosovski Albanci, da je nad njima vršena višegodišnja represija i diskriminacija  itd.

Takođe bi morali “dokazati” da su dominantna većina  na teritoriji koju “žele za sebe” a kako je popis iz 1991.  jedini mjerodavan podatak , tada je na današnjem teritoriju entiteta RS  bilo nepunih 50 procenata nesrspskkog stanovništva.

Kao  što je dobro poznato (dokumenti, presude ) da je današnja dominantna većina Srba u ovom bh entitetu isključivi produkt etničkog čišćenja, planskog raseljavanja nesrspskog stanovništva i genocida   (Srebrenica) uz plansko naseljavanje srpskog življa.

Stručnjaci iz međunarodnog javnog prava ističu kako  postoji samo jedna mogućnost  za secesiju a to je da Srbi kao narod traže samoopredjeljenje  u formi secesije, ali  ostaje potpuno u magli – na kojoj teritoriji?

Još gore  po Srbe u takvoj pravnoj konstelaciji uslova  za secesiju bi bilo dokazivanje tzv. nepodnošljive  diskriminacije, zbog  čega bi bila NEOPHODNA kolektivna  zaštita Srba kroz  “stvaranje vlastite države”.

Itd.

Itd.

Priznajte, nemoguća misija.

Ili još preciznije- nemoguća fisija.