DIREKCIJA ZA CESTE USK Ko u ovoj kantonalnoj ustanovi u kojoj se “vrte milioni” od tendera reketira poduzetnike?

O tome da u Direkciji za ceste USK postoje lica koje hoće “preko kruha pogače”i nastoje da  pored redovne velike plaće, ušićare dodatne prihode  od učesnika tendera  i poslovnih ljudi koji se bave niskogradnjom nije više  nikakva tajna.

Pitanje je samo  hoće li policijske agencije i tužioci  ikada išta dovesti do kraja u ovoj kantonalnoj ustanovi. Poduzetnici se žale da ih se reketira prijavljuju policijskim agencijama i čekaju ishode.  Takve koruptivne  pojave dešavaju se  se sporadično, bez sistema i, što je, najvažnije a i najgore, bez ikakvog nadzora. Naprosto, “Neko” dovoljno drzak  iz pomenute Direkcije  odluči “uzme lopatom “nekog od građevinaca i traži svojih 10 posto.

Ili naprosto, odbija mjesecima da potpiše tzv. situaciju ili završeni posao  asvaltiranja ili održavanja regionalnih cesta, čekajući valjda poziv poduzetnika da se “dogovore”.

Unutrašnja korupcija u Direkciji  poznata je vrlo dobro izvršnoj i zakonodavnoj vlasti USK. Nisu se jednom poduzetnici  žalili i prijavljivali imenom i prezimenom lica iz Direkcije za ceste  tražeći pomoć od institucija. U ove prljave radnje obično budu umiješani i pojedinci iz zakonodavne ili izvršne vlasti koji u Direkciju bukvalno zapošljavaju “svog čovjeka”  kako bi za njih a i za  sebe izreketirao  poduzetnike koji imaju potpisane ugovore  sa Direkcijom.

Modus operandi svojevrsne ucjene je uvijek isti – odugovlači  se potpisivanje završenih situacija i pored toga što nadzorni organ  svojim potpisom ovjeri izvršeni posao na određenoj dionici puta.  Direkcija za ceste ili neko unutar nje je smislio i tzv. “nadzor nad nadzorom”, odnosno u lažni sistem tzv. kontrole uključena su nova  lica  , potpuno bespotrebno, čime  je otvorena šansa  više za reketiranje.

Drugim riječima, kad god im zatreba para, zaborave potpisati završenu situaciju.

Direkcija za ceste USK oduvijek  je kadrovska baza vlasti protekle tri decenije a  zbog milionskih budžeta i javnih nabavki platforma sumnjivih muljaža, skandala i svinjarija. Bezbroj je afera u njoj- od bivšeg direktora Amela Alagića koji je jedini presuđen  na osam mjeseci uvjetno na dvije godine,preko Adnana Pozderca i v.d. direktora Senada Dizdarića  i raznih  nepravilnosti oko realizacije tendera za održavanje regionalnih cesta na području sanske i ključke općine u vrijednosti 1,1 milion KM, kada se pod sumnivim okolnostima pogodovali firmi “Prijedorputevi” , do velike afere sa “bankarom” i direktorom Amirom Osmančevićem koji je godinama šervanio i “divljao” Direkcijom bio uhapšen u ljeto 2020. godine zbog osnovi sumnje da je direktor u 2019. i 2020. godini, protivno ciljevima i interesima službe, određivao znatno veće procijenjene vrijednosti javnih nabavki za izvođenje građevinskih radova od njihove stvarne vrijednosti (čak 30 posto), čime je pouzrokovao štetu Direkciji u iznosu razlike stvarne i ugovorene cijene radova i na kraju, nikom nije jasno kako, ali se priča, “pomilovan” od strane Tužilaštva USK.

Za razliku od spektakularnog hapšenja  vrlo tiho, tačnije potpuno nečujno završena je istraga oko Osmančevića. Kao i u mnogim drugim „značajnim“ predmetima gdje se „vrte“ velike pare, donesena je naredba o nepokretanju istrage, zahvaljujući ,kako saznajemo, vrlo prilagođenom vještačenju građevinske struke. Taj  vješti vještak   „spasio“ Osmančevića a  tužiteljica „nije imala kud“  nego da  odustane od istrage. Providno, ali uspijeva.

Osmančević je i dalje u Direkciji na “izmišljenom” mjestu pomoćnika direktora ili zamjenika direktora.

Od 2014. d0 2019. godine u Direkciji za ceste je promijenjeno čak osam direktora   od čega su pet bili vršioci dužnosti.