OBJAVLJUJEMO Osumnjičeni u predmetu “Pero” Admir Hadžipašić prijavio VSTV-u i Uredu disciplinskog tužioca nadležnog tužioca u predmetu “Pero” Adnana Tulića

Zbog  društvene, ali  i  političke aktuelnosti, a u svjetlu   “kontinuirane  borbe protiv  korupcije u bh društvu”, objavljujemo  dio   pisma/pritužbe   Admira Hadžipašića, osumnjičenog  u krivičnom postupku “Pero” na  rad kantonalnog tužioca Tužilaštva USK Adnana Tulića  koje je Hadžipašić krajem prošlog mjeseca uputio predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halilu Lagumdžiji.

 

Pismo je proslijeđeno  Uredu disciplinskog tužioca, a sa ove adrese poslato na ocjenu i dalje postupanje Federalnom tužilaštvu.

 

Podsjećamo da  istraga u predmetu “Pero” traje skoro dvije godine, i svako malo se “proširuje”,a   da brojni detalji iz istrage,  cure  mimo  uobičajenih standarda  i normi u radu  tužilaštava i  mogu se  pronaći  na društvenim mrežama ili čuti  ” u kafanama”.

 

 

Pismo objavljujemo u italiku  i boldirano uz neznatne pravopisne i gramatičke korekcije.

 

“Poštovani predsjedniče VSTV BiH,

Obraćam Vam se kao stranka u krivičnom postupku akcija ”PERO” (u fazi istrage) pokrenutom dana 05.07.2019.godine protiv mene i protiv PU Centra za obrazovanje odraslih VITA plus i Visoke međunarodne škole Cazin.

 

BIHAĆ: KANTONALNI SUD ODREDIO JEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA DESET UHAPŠENIH U AKCIJI PERO | RTVUSK.ba

 

Želim da Vas upoznam da sam ja tražio sastanak sa vašim prethodnikom Milanom Tegeltijom, (možete provjeriti u protokolu i na  e-mailu kod sekretarice) iz razloga što se predmetni tužilac i zamjenik glavnog tužioca USK Adnan Tulić javno hvalio po bihaćkim kafanama u kojim provodi 6 od 8 radnih sati, kako je on desna ruka predsjednika VSTV Milana Tegeltije i kako on određuje ko će da se zaposli u Tužilaštvu USK , a ko u sudovima na području USK, kako on određuje protiv koga će se voditi istraga..itd.,  ali to su pitanja o kojim ćete Vi i VSTV odlučivati i voditi brigu, pa Vas iz tog razloga ne želim zamarati tim  činjenicama.

Moja namjera traženja sasatanka sa Vašim predhodnikom pored gore navedenog je i slijedeće:

Uvaženi predsjedniče VSTV,

Ja sam u akciji kodnog naziva ”PERO” medijski predstavljen kao najveći kriminalac na Balkanu poslije ”Velje Nevolje”. Međutim, šta je prava istina?

Istina je da sam ja godinu dana prije nego što je otvorena istraga protiv mene podnio krivičnu prijavu da se ja reketarim za iznos od 100.000  KM pod prijetnjom da će mi se zatvoriti škole. Vjerujući u pravosudni sistem ove države uredno sam podnio prijavu za iznudu u prostorijama K MUP-a USK kod inspektora Jusufa Mešića, nakon čeka je isti predložio da obavijestimo Tužilaštvo USK i nazvao tužioca Adnana Tulića, kojeg je detaljno upoznao sa mojom prijavom.  Narednih 7 dana sam pregovarao da predam pare po uputama inspektora i tužioca da bi na dan predaje tužilac Adnan Tulić rekao da oni nemaju toliko para i da ja trebam dati svoje pare, koje će meni biti vraćene kad se pohapse ovi što traže pare. Nakon što sam odbio da  dam svoje pare, nakon 30 minuta sam dobio SMS poruku od M.K zvanog (…)  da ne donosim pare, da od dogovora nema ništa.

 

ANALIZA Vita Plus Cazin u raljama upravnog postupka i žrvnju krivičnog procesa u predmetu "Pero" - NORMALA.ba

 

KRIVIČNU PRIJAVU SAM PODNIO NA ZAPISNIK KOD TUŽIOCA ADNANA TULIĆA.

Tom prilikom su bili prisutni i glavna tužiteljica Fadila Amidžić i tužilac Huse Uzeirović.

Ja sam tada podnio krivičnu prijavu protiv Albijane Trnavci, sekretara Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, H.Č zvani (…) i M.K.  zvanog (…) zbog iznude od 100.000 KM i tom prilikom sam predao tri prijedloga Rješenja koja sam trebao da kupim,a   izvršeno je slikanje SMS poruka sa M. K. i telefonski razgovori.

Uvaženi predsjedniče VSTV,

Ja se vama nikada ne bih obratio, ali me boli činjenica da su glavni svjedoci Tužilaštva onih, protiv kojih sam ja podnio krivičnu prijavu, a da je Albijana Trnavci sekretar Ministarstva obrazovanja USK predsjednik komisije koja provodi istragu da li su diplome izdane u skladu sa zakonom ili nisu.

O ovome sam htio da upoznam glavnu tužiteljicu Tužilaštva USK Fadilu Amidžić, jer je i ona bila prisutna kad sam podnio krivičnu prijavu protiv gore navedenih osoba, a ona me sad nije ni htjela primiti, iako mi je tada kad sam podnosio krivičnu prijavu obećala da je Tužilaštvo spremno da se bori protiv kriminala.

Naravno, da me sve ovo navodi na zaključak da je i tada tužilac Adnan Tulić učestvovao u iznuđivanju para od mene, jer otkud tolika subjektivnost tužioca u ovom predmetu, da vrši toliki pritisak da se školama zabrani rad, čak do te mjere da je prijetio sudijama u Kantonalnom sudu (Bihać, nap.nov.,) da će ih uhapsiti.

Tako je podnio prijedlog sudiji za predhodni postupak pod brojem: T01 0 KTO 0033523 19 od 16.03.2021.godine da se PU Centru za obrazovanje odraslih VITA plus izrekne mjera zabrane poduzimanja poslovne aktivnosti ili službene dužnosti iz člana 140a.st.1.tačka a) ZKP F BiH u vezi sa članom 146.stav 1. tačka b) i c) kao da se radi o fizičkom a ne o pravnom licu.

Kako ja mogu očekivati pravedan postupak kad se ovdje radi o klasičnoj osveti, nažalost u kojoj učestvuje i zamjenik kantonalnog tužioca Adnan Tulić, a kojem sam ja beskrajno vjerovao (pa sam njemu i podnio krivičnu prijavu za iznudu) jer je prividno stvarao sliku velikog borca protiv kriminala.

Kako ja mogu očekivati pravedan postupak kad Albijana Trnavci kao predsjednik neke istražne komisije najmanje 15 dana boravi u prostorijama u kojima se nalazila privremeno oduzeta dokumentacija u krivičnom postupku i vrše nekakav pregled a potom mene zovu na otvaranje dokumentacije,  a ono sve

otvoreno?

Albijana Trnavci: Zabranili smo rad Multilingua školi - Biscani.ba - Info portal grada Bihaća

 

Kako ja mogu očekivati pravedan postupak u kojem Albijana Trnavci kao predsjednik istražne komisije nekolika dana boravi u prostorija PU Centra za obrazovanje odraslih VITA plus bez mog prisustva, vrše namještanje dokaza da bi onda tužilac tražio naredbu od suda za pretres pa dođu ti isti članovi komisije sa inspektorima SIPA govore šta treba izuzeti od dokumentacije, a onda kantonalni tužilac na Facebooku objavljuje kako su oni nešto utvrdili, šta su oni pronašli, što dovodi do zaključka da meni onda više ne treba suđenje, jer nema potrebe da sud bilo šta utvrđuje, kad je već tužilac Tulić sve utvrdio.

DOKAZ: Facebook objave  tužioca Adnana Tulića.

Kako ja mogu očekivati pravedan postupak kada tužilac Adnan Tulić piše  na Viber odnosno tačnije na besplatnoj aplikaciji ”Signal” poruke novinarima da objave kako su kod mene u školama radili ratni zločinci, četnici, ustaše…što se može vidjeti na portalima u vlasništvu njegovog kuma krajina.ba, fiko boss tv…  zbog takvih objava tužilac je postavio metu na mene i svaki dan gledam kada će me neko ubiti, jer me svakodnevno ljudi zaustavljaju na ulici, psuju, vrijeđaju…a sve zbog ovakvih objava i poticanja na objavu od strane tužioca Tulić Adnana.

DOKAZ: Neke od objava sa portala…

Nije normalno da se u nekom krivičnom postupku nekoliko puta vrši pretres istih prostorija, a vrši se zato što je komisija imala ključeve od škole i dođu u školu i pripreme dokaze pa onda traže naredbu suda za pretres, a kad im nije dovoljno dokaza oni ponove postupak.

Poštovani predjedniče VSTV,

Duboko sam svjestan da imam status osumnjičene osobe, ali prihvatite činjenicu da sam ja od podnositelja krivične prijave zbog reketarenja, postao najveći kriminalac na Balkanu, a ovi koje sam ja prijavio veliki heroji i borci za pravdu.

Prava istina u nadaleko čuvenoj akciji kodnog naziva ”PERO” je slijedeća; mi smo škola za obrazovanje odraslih osoba, odnosno osoba stariji od 18 godina (VEČERNJA ŠKOLA). Nikad nismo sporili navode tužilaštva, a i to i sada priznajemo da su neki polaznici pohađali nastavu, nekim je bila skraćena nastava, a neki polaznici nisu nikako pohađali školu (dokazali su znanje za određena zanimanja i dobili diplomu), a sve u skladu sa članom 23. Zakona o obrazovanju odraslih USK i člana 30. Pravilnik o standardima i normativima te načinu i postupku utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za izvođenje programa obrazovanja odraslih u ustanovama za obrazovanje odraslih.

Takav način stjecanja diploma propisan je i Preporukom Savjeta Evropske unije, broj; 2016/ C 484/01.

Uvaženi predsjedniče VSTV,

Ukoliko smatrate da su moji navodi subjektivne prirode, zbog toga što se protiv mene vodi istraga već punih 20 mjeseci, a da mi nije predočeno zašto se teretim koji član Zakona o obrazovanju odraslih USK sam prekršio, ili podzakonskog akta, pozivam vas da zadužite nekoga da provjeri rad tužioca Adnana Tulića i  u drugim predmetima…”