DEJA VU Direktor ZZO USK Handanagić nosilac kantonalne liste SDA i najozbiljniji “pacijent Tužilaštva USK

Iako  je radio, po svemu sudeći, zakonski  vrlo sumnjive radnje gdje se vrtila velika para kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Unsko-sanskog kantona (USK)  direktoru Alminu Handanagiću je zvučna  funkcija poslužila da  se  instalira za nosioca Kantonalne liste  SDA na predstojećim Općim izborima, dok mu nad glavom, realno,   vise  optužnice.
To je  uobičajeni paradoks  državnih  direktora  ne samo onih koje postavlja SDA nego i kod ostalih stranaka. Zato  prijedlog jednog poznatog člana SDA nakon brojnih afera direktora koje je postavljala  ova stranka,a pogotovo nakon  što je  22. marta   ove godine u  ZZO USK upala policija, pretresla i oduzela  veliku dokumentaciju , zvuči koliko god  komično, toliko i realno i opravdano.
Čim našeg direktora  postavimo na funkciju odmah ga treba ozvučiti i problem  je riješen!

Direktor Handanagić , očigledno, nije bio ozvučen,  ali  i bez  toga  on je  sam sebi prokrčio put do policije i tužilaca.

Sva njegova  priča o projektima i  ulaganjima   koji su navodno donijeli  velike uštede  ZZO USK svodila se , izgleda, da velike poslove  dobiju  “ugledne” stranačke  kompanije   spremne na “rastaljivanje”. U tom smislu, uopće nije čudno  što je i na USK, “glavni igrač” u pregovaračkim postupcima i tenderima sarajevska kompanija “Medit” sada  bliska SDA,a u vrijeme dok je federalni ministar bio Šanko Mesihović  valjao im je i SDP. Jasno- interes ne poznaje stranački “dres”.

Iz Tužilaštva USK-za naš portal potvrđeno je da postoji više krivičnih prijava protiv  dr. Almina Handanagića, ali ne i nezvanična informacija da je broj prijava  dvocifren. Većina njih se  tiče  tzv. informatizacije , a  jedna od istraga  vezana je  pokušaj  da  se  održavanje informatičkog sistema   naplati preko firme “Medit”  400.000 KM za godinu dana! ?

Prema našim informacijama u Tužilaštvo USK su već pozivani članovi komisije za javne nabavke  da dadnu izjave. Sad svak sebe čuva. Naime, direktor  Handanagić bio sve pripremio za pregovarački postupak  sa “Meditom”,ali  kad se jedan član komisije  pobunio (  identitet poznat portalu normala.ba)  Handanagić se prepao pa je preko Upravnog odbora  pregovarački postupak transformirao u javni tender na kome je,logično, prošao “Medit” ,a ostala  je  ista enormna suma za informatičko održavanje od 400.000 KM.

Ispostaviće se da to nisu jedini “grijesi”  nekada skromnog direktora ZZO USK koji je  dugo vremena  bio prepoznatljiv po svom mantilu boje bijele  kafe bez šećera. Vjerovatno se svi sjećaju, ne kroz maglu, jer nije tome davno, kako se direktor Handanagić hvalio  e-iskaznicom koja je takođe koštala para i para. Pitajte ga danas je li ovaj projekat zaživio.

Odgovor  je-naravno da nije, a pare su potrošene. Normala.ba će  istražiti i ovaj “projekat” kojim se nezvanično već bavi Kantonalno tužilaštvo USK.