SDP USK o dešavanjima u Službi zapošljavanja USK: Vlada USK tone u blato korupcije   nepotizma?

SDP Unsko- sanskog kantona u današnjem  saopćenju navodi  kako  su  na djelu brojne  hitne procedure i čistke  u kantonalnim ustanovama gdje se na silu stvaraju “prostori” za zapošljavanje i imenovanje podobnih poslušnika, prijatelja, bliže i dalje rodbine, uključujući i tazbinu,a konkursi su  postali obična farsa sa unaprijed poznatim ishodom.

-Iste osobe više puta se imenuju u različita upravljačka tijela , tako  da nerijetko istovremeno vrše  funkcije u nekoliko kantonalnih ustanova sa jasnim zadatkom uklanjanja “nepodobnih” kadrova  koji nisu spremni igrati po notama i željama kvarteta aktuelne vlasti-  stoji  u ovom saopćenju.

Ova stranka  ističe  kako se   ovakvim aktivnostima ne biraju sredstva kao ni nagrade za spremnost provođenja čistki u ustanovama koje nikako ne bi smjele biti predmet takve trgovine poput RTV USK, Službe za zapošljavnje USK, Doma zdravlja Bihać ili  direktora škola.

-Šteta koja ovakvim postupanjem nastaje ima nesagledive posljedice  prvenstveno što u ovom stepenu korupcije i nepotizma kao naročito opasnom i društveno neprihvaltljivom ponašanju svjedoči naši građani  i brojni mladi obrazovani kadrovi koji gube povjerenje u institucije sistema i sve se lakše odlučuju za odlazak u strane zemlje – navodi SDP USK u svom javnom obraćanju građanima USK i bh javnosti.

Ova politička stranka  poziva Tužilaštvo USK  i  inspekcijske organe  da hitno i bez odlaganja preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti obzirom na indicije koje ukazuju na broje nezakonitosti, zloupotrebe ovlasti ili položaja.